Talijani se sprdaju s konklavom i vladom

Doći u Rim, a ne vidjeti Papu, uzrečica je koja svjedoči koliko je Vječni grad srastao s poglavarom Katoličke crkve, no u današnjem je Rimu osim Svete upražnjena i stolica predsjednika talijanske vlade te mediji i umjetnici nisu odoljeli poigrati se sa sličnostima i razlikama između sakralne i svjetovne vlasti.

‘Sede vacante’, izraz kojim Vatikan označava razdoblje tranzicije u očekivanju da konklave izaberu Papu, dnevnik La Repubblica rabio ja kako bi na svojoj naslovnici ilustrirao talijansku političku krizu. Naime, pat pozicija nastupila je u talijanskom parlamentu nakon izbora u veljači jer nijedna stranka nije dobila jasnu većinu te predsjednik Talijanske Republike odugovlači s imenovanjem mandatara za sastav nove vlade.

Jednaka je neizvjesnost u Vatikanu gdje su počele kongregacije prije sazivanja konklava koje će izabrati nasljednika Benediktu XVI., prvome Papi nakon 700 godina koji se odrekao dužnosti.

Datum konklava nije još objavljen, no govori se da bi to mogao biti ponedjeljak 11. ožujka.

Baš nekako u to vrijeme očekuje se imenovanje mandatara, nakon prvog zasjedanja oba doma parlamenta. Zasjedanje je bilo predviđeno za 15. ožujka no moglo bi biti pomaknuto na 12. ožujka.

Čekajući Papu i mandatara, mediji se zabavljaju. Zastupnike ‘antistranke’ talijanskoga komičara i velikog populista Beppea Grilla, koja je šokirala i desnicu i ljevicu osvojivši nevjerojatnih 25,5 posto glasova, mediji su prozvali ‘grillini’. A ‘grillini’ se okupljaju na sastancima koje je talijanski tisak prozvao ‘konklavama’ iako se njihove sjednice prenose izravno na internetu.

Kardinali, naprotiv, prije ulaska u konklavu moraju predati svoje mobitele koji se zaključavaju u ormariće kako ne bi mogli twittati ili porukama sms prenositi bilo kakvu informaciju s tajnih sastanaka.

Italija živi u povijesnoj koincidenciji, što su zgodno iskoristili umjetnici okupljeni u skupinu ZeroZeroKappaKappa (00kk.org) i oblijepili središte Rima izbornim plakatima kojima pozivaju kardinalski zbor da za novog papu izaberu kardinala iz Gane Petera Turksona.

‘U konklavi, dajte svoj glas za Petera Kodwoa Appiaha Turksona!’ piše na plakatu s portretom afričkog biskupa prikazanog očiju uprtih u nebo.

Parodija je to na plakate s talijanskih parlamentarnih izbora koji još nisu uklonjeni s javnih mjesta.

Umjetnički krug 00kk.org proslavio se kampanjama protiv povećanja cijena kokaina, heroina i marihuane.

Novinar Ferruccio Sansa iz dnevnika Fatto podsjeća da su ‘Talijani oduvijek miješali svjetovnu s crkvenom vlašću’, a danas im je objema blisko to što su obje obilježene nizom skandala.

Vatikan je pogođen aferom Vatileaks, curenjem tajnih dokumenata koji su ukazali na financijske malverzacije unutar Rimokatoličke crkve koja je otprije pogođena skandalom pedofilije.

Talijanska politička klasa optužena je za korupciju, financijske malverzacije i čak prostituciju.

Obje vlasti trebalo bi temeljito očistiti kao Augijeve staje, kadrove pomladiti i ‘opošteniti’, kažu kritičari.

No Fatto piše da je paradoks što je modernije odgovorila vlast od koje se to manje očekivalo, a to je Crkva.

‘Papa prestaje biti papa i odlazi u povijest s malo riječi otvarajući put za obnovu najstarije ustanove na svijetu, dok se talijanska politička klasa i političko novinarstvo gube u bizantinskoj praksi i zastarjelim političkim formulama’, piše Marco Travaglio.

‘Rim danas prazan čeka da netko zaposjedne njegove palače’ s obje obale Tibra, kaže Ferruccio Sansa u nadi da će ‘krugovi vlasti postati krugovi u kojima će se skicirati bolja budućnost’ i da će onaj tko dođe na vlast ‘biti svjestan velike zadaće koja ga čeka: provesti drugu Renesansu’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...