Tko rano rani, dvije sreće ipak ne grabi!

Tko rano rani, dvije sreće grabi! Zasigurno ste tu poslovicu čuli mnogo puta, no čini se da ona ipak nije toliko čudna.

Nova je studija otkrila da su noćne ptice općenito bistrije i bogatije od onih koji su sposobni ustajati u ranim jutarnjim satima, piše Mail Online.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Madridu proveli su testove na oko 1.000 španjolskih tinejdžera i otkrili da oni koji radije ostaju budni do kasno pokazuju vrstu inteligencije povezanu s prestižnim radnim mjestima i većim prihodima. Jutarnji tipovi, međutim, često imaju bolje rezultate na ispitima, vjerojatno zato jer se satovi održavaju u krivo vrijeme dana za noćne ptice.

Ispitane su navike i unutrašnji biološki satovi mladih kako bi se utvrdilo ostaju li radije budni do kasno te spavaju li dugo ili radije odlaze u krevet rano da bi bili na vrhuncu sposobnosti u jutarnjim satima.

Rezultati su pokazali da večernji tipovi imaju bolje rezultate od jutarnjih tipova u induktivnom rasuđivanju te da imaju veći kapacitet za konceptualno i analitičko razmišljanje. Takve sposobnosti povezane su s inovativnim razmišljanjem te prestižnim zanimanjima i boljim prihodima.

Poznate noćne ptice su američki predsjednik Obama, Charles Darwin, Winston Churchill, Keith Richards i Elvis Presley. Jutarnji su tipovi George W. Bush, koji je redovito bio u krevetu u deset navečer, Thomas Edison, Napoleon, Condoleezza Rice, koja se budi svakog jutra u 4.30, i Ernest Hemingway.

Jim Horne, profesor psihologije na Sveučilištu Loughborough, kaže kako su noćni tipovi češće ekstrovertirani i kreativni tipovi, pjesnici, umjetnici i izumitelji, dok su jutarnji tipovi ozbiljni i analitički tipovi.

Prethodna studija, koju su od novačenja provele američke zračne snage, utvrdila je da su noćni tipovi sposobniji rješavati lateralne probleme nego jutarnji tipovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...