Top 5 uređaja s MWC-a 2013

Završila je Barcelona među svima koji sa strašću prate tržište smartphonea i tableta znači – zavšrio je MWC, najveći svjetski telekomunikacijski kongres. Ova je priredba, nažalost, kroz proteklih nekoliko godina toliko narasla da su je najeminentniji igrači s ovog lukrativnog tržišta počeli izbjegavati, naprosto stoga da se nove tehnologije kojima se žele pohvaliti ili ih plasirati na tržište ne izgube u masi i ne ostanu nezamijećene. HTC je tako svoj flagship za 2013., nazvan One, predstavio pet dana prije početka MWC-a, u New Yorku i Londonu, dok će Samsung svoj Galaxy S IV predstaviti dva tjedna poslije MWC-a, u New Yorku. Ipak, nekoliko uređaja itekako je plijenilo pažnju posjetitelja, pa evo brzinske top-liste.

 

1. Sony Xperia Tablet T

Mobilni uređaj koji je slovio kao najveći hit u Barceloni svakako je bio Sonyjev tablet Xperia Z, izgledom, a i tehničkim sepecifikacijama koncipiran kao 10-inčna verzija već sada vrlo uspješnog Sonyjevog smartphonea predstavljenog na CES-u, Xperije Z. Tablet je baziran na Snapdragonu S4 sa 2 GB RAM-a i razlučivošću ekrana od 1920*1200 točaka. Operativni sustav je Android 4.1 Jelly Bean, a Sony već najavljuje nadogradnju na 4.2 odmah po izlasku na tržište. Ipak, ono što ga čini posebnim je to što je, kao i 5-inčni smartphon Xperia Z vodootporan. Uz to je fantastično dizajniran te je vrlo lagan (masa mu je tek 495 grama) i tanak (debeo je 6,9 milimetara). Uz dizajn i vrhunsku izradu, uređaj krasi i izuzetna brzina, ali i relativno visoka gustoća piksela za 10-inčni tablet s Android OS-om od 224 ppi. Prikaz slike je vrlo oštar i na tabletima ove veličine parirati mu mogu samo iPadi treće i četvrtke generacije, a jedini minus zaslužuje loš kontrast ekrana, zbog čega je dinamički raspon boja uzak, pa ne pruža baš živahnu sliku na ekranu.

 

2. HP Slate 7

Ugodno iznenađenje na MWC-u pripremio je HP koji je, bez da je to itko očekivao, predstavio svoj prvi tablet s Android OS-om. Radi se o 7-inčnom uređaju koji će se u SAD-u prodavati za 169 USD, čime parira gotovo identičnim entry-modelima koje je su na CES-u predstavili Asus (Memo Pad ME172) i Acer (Iconia Tab B1-A71). Slate 7 tako dolazi s dvojezgrenim procesorom A9, kod kojeg se uz rezoluciju ekrana od 1024 x 600 točaka i Android OS 4.1 pojavljuje neznatni laga kod obavljanja zahtjevnijih radnji poput preskakanja unutar videzapisa ili zumiranja težih web-stranica. Ipak, korištenje 1 GB RAM-a učinilo je taj lag podnošljivim (za razliku od onog na Acerovom modelu kojiima upola manji memorijski kapacitet), a ono što nam se posebno svidjelo kod Slatea 7 je izrada koja je vrlo čvrsta i uvjerljiva uz korištenje metalnih materijala zbog koji uređaj djeluje kao da je iz više klase on one kojoj pripada. Minus zaslužuje presvijetli ekran koji boje čini takvima da izgleadju hladno i isprano.

 

3. Samsung Galaxy Note 8.0

Parirajući, očigledno, tržišno vrlo uspjelom iPadu mini, Samsung je pripremio vlastiti tablet slične veličine, Galaxy Note 8.0, opremivši ga s vrlo praktičnim dodatkom kojeg poznajemo s njegovog ponajboljeg 10-inčni modela (i “phableta” Galaxy Note II), S Penom. Već pri prvom uzimanju u ruke osjeti se koliko je ovaj uređaj lagan i praktičan za držanje u dlanu – ima masu od 338 grama, debljinu od 7,95 mm i zaobljenu pozadinu koja dizajnom slijedi linije Galaxyja S III i Galaxy Note II, zbog čega sjajno sjeda u dlan bilo koje veličine. Šteta je što Samsung nije napravio ekran nešto veće rezolucije od 800 x 1.280 točaka, jer bi time gustoćom piksela uspio nadmašiti Appleov pandan. Ovako, s gustoćom piksela od 189 ppi nudi takav prikaz da smo kod mnogih (pa i Samsungovih) tableta vidjeli oštriju sliku, svjetliju i sa znatno življe interpretiranim bojama. Razlog ne osobito dobrom prikazu slike krije se i u tome što je za Galaxy Note 8.0 korištena TFT matrica, a ne (Super) AMOLED tehnologija izrade, no bilo kojoj drugoj karakteristici ovog uređaja ne može se uputiti slična kritika.

 

4. LG Optimus G Pro

Od svih izlagača na MWC-u LG je u Barcelonu donio najveći broj novih smartphonea, a svakako je najzanimljiviji bio Optimus G Pro, 5,5-inčni uređaj s Full HD rezolucijom IPS+ ekrana koja nudi gustoću piksela od čak 401 ppi. Time LG nudi oštriju sliku od one koju ima izravni konkurent – Samsungov Galaxy Note II – od kojeg je ujedno i ponešto brži, što ne čudi, obzirom da koristi najnoviji Qualcommov čipset Snapdragon 600 s četiri Krait 300 jezgre koje kucaju taktom od 1,7 GHz, potpomognute Adreno 320 grafikom. Ovako moćna “mašina” omogućila je LG-ju da u uređaj ugradi i neke posebnosti, poput mogućnosti obavljanja pinch-to-zooma tijekom gledanja Full HD videa te istovremenog snimanja videa pozadinskom 13-megapikselnom i prednjom 2,1-megapikselnom kamerom. Sličnih softverskih nadogradnji Android OS-a 4.1.2 (Jelly Bean) na Optimusu G Pro postoji još čitav niz, a kako dolazi i s baterijom impresivnog kapaciteta od 3.140 mAh, slovio je kao jedan od najvećih hitova MWC-a, iako je bio najavljen znatno prije manifestacije u Barceloni.

 

5. Nokia Lumia 720 (i Lumia 520)

Za Microsoft i Windows Phone 8 MWC bi bio veliki debakl da nije bilo Nokije, jedinog relevantnog proizvođača koji je na ovu priredbu donio nove modele smartphonea s ovim operacijskim sustavom. Ipak, nije riječ o flagship klasi telefona, pa Nokijin ovogodišnji adut tek trebamo dočekati. Umjesto toga, imali smo prilike vidjeti Lumiu 720, koja – iako se iz brojčane oznako ne bi moglo tako zaključiti – nasljeđuje Lumiju 820. Dolazi s 4,3-inčnim ekranom rezolucije 480×800 točaka, čiji kontrast jest bolji nego na drugim TFT smartphoneima, no ipak nije baš savršen. U odnosu na Lumiju 820, ovaj model je tanji i ima bateriju većeg deklariranog kapaciteta, od 2.000 mAh, a najveću je nadogradnju doživjela pozadinska kamera koja nudi otvor blende od F/1.9 brzinu i rezoluciju od 6,7 megapiksela. Najviše pohvala zaslužuje fantastična izrada – Luma 720 djeluje čvrsto, moderno i vrlo uvjerljivo. Lumia 520 je, pak, uređaj s kojim Nokia cilja na tržište jefitnih smartphonea. Radi se unaprijeđenoj Lumiji 620, pa tako ovaj model dolazi s 4-inčnim IPS ekranom rezolucije 480×800 točaka, baterijom od 1.430 mAh, istim dvojezgrenim Kraitom kao i Lumia 720 te jednako uvjerljivom izvedbom, zbog koje djeluje kao uređaj srednje, a ne entry klase smartphonea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...