Traži se stariji bračni par za misiju na Mars 2018.

Milijunaš i prvi svemirski turist Dennis Tito jučer je objavio da traži stariji bračni par koji bi bio spreman poletjeti do Marsa i natrag već u siječnju 2018. godine.

Njegova privatna zaklada Inspiration Mars Foundation provela je studiju koja je pokazala da bi ovo putovanje od godinu i pol u oba smjera trebalo biti izvedivo i uz postojeću tehnologiju, međutim, novac za misiju tek treba prikupiti.

Među ostalima, u projekt je uključena i Jane Poynter koja je od 1991. do 2003. zajedno sa sedmero sudionika eksperimenta Biosphere 2, popularno nazvanog ‘New Age Garden of Eden’, provela dvije godine u zatvorenom ekosustavu.

Voditelji misije uvjereni su da bi provjereni stariji par lakše podnio stres dvije godine života u skučenom prostoru.

‘Iz osobnog iskustva života u Biosphere 2 mogu reći da je jako važno imati uz sebe nekoga kome duboko vjerujete i do koga vam je jako stalo’, objasnila je Poynter koja se udala za jednog od sudionika simulirane misije.

‘Bit će to uistinu dugo putovanje. Stisnuti ste u kapsulu u razdoblju koje je ekvivalentno onome potrebnom za 32.000 obilazaka oko Zemlje i nećete izaći van oko godinu i pol. Sve što vam treba nagurano je unutra s vama’, objasnila je Poynter.

Osim ovih psiholoških prednosti stariji bi par imao i neke fizičke. Naime, jako zračenje kojem će putnici biti izloženi manje će utjecati na njihovo opće zdravlje, a problem neplodnosti koju bi moglo izazvati njima više nije toliko važan u životu.

‘Ideja slanja starijih astronauta na duge misije, nakon što su već imali djecu, već je godinama prisutna. Razlog za to je činjenica da tijekom dugih putovanja izvan zaštite Zemljine magnetosfere mogu postati neplodni’, objasnio je prof. Christopher Riley s Lincoln Universityja.

Američki biznismen Tito koji je 2001. ušao u povijest postavši prvi turist u svemiru, obrazložio je da je 2018. godina ključna jer će tada Mars i Zemlja biti tako poravnati da će trajanje putovanja biti optimalno kratko – 501 dan. Izvan ovog ‘vremenskog prozora’ za istu misiju treba dvije do tri godine. Sljedeća slična prilika pružit će se tek 2031.

Anu Ojha, iz British National Space Centra u Leicesteru, koji je vidio studiju, smatra da je misija teorijski izvediva uz upotrebu raketa Dragon i Falcon Heavy koje je konstruirala kalifornijska tvrtka SpaceX. Raketa Dragon je u prosincu 2010. postala prva komercijalna letjelica koja se uspješno vratila na Zemlju iz orbite. U svibnju 2012. njezina modificirana verzija postala je prva komercijalna letjelica koja je stigla do Međunarodne svemirske postaje i dostavila joj opremu i namirnice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...