U Vatikanu se okupilo svih 115 kardinala: Uskoro će objaviti datum početka konklava

U Vatikanu se okupilo svih 115 kardinala koji bi prije Uskrsa trebali izabrati novog papu. Vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man pridružio se danas svojim kolegama u diskusijama koje se vode u Vatikanu. Njegovo prisustvo znači da se sada može odrediti datum konklave, odnosno izbora nasljednika Benedikta XVI., koji se povukao prošlog mjeseca nakon skoro osam godina provedenih na dužnosti.

Od ponedjeljka kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao “opće kongregacije” prije početka konklave. Diskusije se odvijaju pod zakletvom tajnosti, ali talijanske novine su objavile detalje debate o problemima s kojima se suočava crkva.

Reforma vatikanske birokracije, poznate kao Kurija, kao i Vatikanska banka su na dnevnom redu rasprave kardinala. Prošle godine europski regulatori rekli su da banka ne čini dovoljno u borbi protiv pranja novca, dok je papin butler proslijedio povjerljive dokumente Vatikana medijima.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...