U vodoopskrbu se ulaže 125 milijuna kuna

Zadarski “Vodovod” ima ugovorenih investicija u vodoopskrbni sustav u vrijednosti od 125 milijuna kuna, što je podatak koji ostavlja bez daha s obzirom na recesijske škare koje su u infrastrukturnim projektima praktički srezale sve planove. Direktor “Vodovoda” Tomislav Matek, koji je s iskustvom građevinskog inženjera došao na čelno mjesto jedne od najvažnijih gradskih komunalnih tvrtki, pokrenuo je značajan investicijski ciklus i dosta poslova realizirao do 31. prosinca prošle godine, točnije 85 milijuna kuna, a preostalo je još planiranih 41 milijun kuna.

Kako tvrdi, ima potpisane ugovore s “Hrvatskim vodama za ovu godinu u iznosu od 15,5 milijuna kuna”, a nedostaje još oko 24 milijuna kuna, od čega će zadarski “Vodovod” nešto već ovih dana dobiti, a određen iznos osiguran je i u rebalansu proračuna.


− Svi se ti iznosi odnose na ukupno 22 projekta na području Zadarske županije. Imamo područje grada Obrovca, odnosno Karina, i tamošnji cjevovod i mrežu, imamo Zapadni pravac 4. etapu, koji se odnosi na Vir, vodospremu Vir i crpnu stanicu Vir, Istočni pravac i crpnu stanicu Biljane, zatim niže od Zemunika pet faza, mrežu Smilčić − Paljuv, izgradnju vodospreme Posedarje, rekonstrukciju crpne stanice Dolac, treću fazu Petrčane − Nin − Vir, podmorski cjevovod između Vira i kopna, koji je praktički gotov.

Osim toga, obavili smo i istražne radove na našem izvorištu Oko, gdje tražimo vodu bušenjem zdenca uz paralelni razvoj sustava upravljanja gubicima, što nam je jako interesantno jer sustavom NUS namjeravamo dosta smanjiti gubitke.

Tu je i tlačni gravitacijski cjevovod Krši u općini Posedarje, rekonstrukcija nulte faze Zapadnog pravca na potezu Žmirići − Put Bokanjca, između naše vodospreme Zadar 1 i Zadar 2, zatim mreža u Pridragi, mreža u Paljuvu, vodosprema Rovanjska, rekonstrukcija vodospreme Straža iznad Nina, koja je bitna za taj grad, i spojni cjevovod s našeg glavnog cjevovoda prema Ninu i prema Privlaci − kaže Matek.

− Ovo su sve investicije za 2013. godinu, s tim što će se dio investicija sigurno morati prebaciti i u 2014. godinu. Nadamo se da ćemo uspjeti pronaći ta 24 milijuna kuna u ovoj godini, a ako ne cijeli iznos, to će se odraditi iduće godine. Treba naglasiti da će se veliki dio tih poslova odraditi do ljeta, do kada će biti dovršeni brojni objekti. To će nam značiti puno za cjelokupni sustav vodooskrbe, jer ćemo imati nove, kvalitetne objekte i to će poboljšati opskrbu vodom na našem području. Sustav će nam biti stabilniji nego do sada − ističe direktor “Vodovoda”.

Jedan dio ranije započetih poslova financirale su “Hrvatske vode” u stopostotnom iznosu, a od prošle i ove godine omjer je 90 posto “Hrvatske vode”, 10 posto “Vodovod”, odnosno jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine. U najvećem dijelu u tom omjeru sudjeluje Grad Zadar jer se postoci dijele prema broju potrošača vode.

Tomislav Matek, direktor Vodovoda (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)− Imamo dosta dobru suradnju s “Hrvatskim vodama” i zadovoljni smo. Investicije na razini države su, doduše, manje nego što je bilo planirano, ali s obzirom na to koliko je novca osigurano na razini države, zadovoljni smo postotkom koji dobivamo − zaključuje Tomislav Matek.

− Za sada se cijena vode neće povećavati, ona je povećana na razini države za jednu kunu, a kod nas za 69 lipa. Mi zbog pročišćivača koji imamo u Zadru imamo korekcijski koeficijent 03 i zbog toga imamo manje poskupljenje vode nego drugi dio države gdje nemaju pročišćivača.

Za stanovništvo cijena vode po kubičnome metru iznosi 12,04 kune na području Grada Zadra, odnosno 14,89 kuna za gospodarstvo. Nadam se da neće biti problema u ljetnim mjesecima, jer smo obavili jedan zahvat na crpnoj stanici Dolac. Ta se rekonstrukcija odnosila na energetska postrojenja i zgradu. Već imamo proveden natječaj u sklopu sporazuma s “Hrvatskim vodama” za izmjenu starih crpki na crpilištu Dolac s novima − ističe Matek.

− To se neće tako brzo realizirati jer, prema nekim informacijama, izrada tih crpki traje oko pola godine nakon što provedemo natječaj. Kad bi bile postavljene do idućega ljeta, to bi bilo odlično, a jedina nam je opasnost da u ljetnim mjesecima ostanemo bez vode ako nam zakaže neka crpka na našem glavnom izvorištu.

 

Neće više biti rupa

”Ondje gdje vidimo da je gradska vodovodna mreža loša, rekonstruiramo je, ali nemamo dovoljno novca da bismo to mogli raditi na razini čitavog grada, taj iznos nema ni gradska uprava, dok država to ne financira. Mreža je dosta loša, pogotovo na Poluotoku.

Tu imamo najviše gubitaka u gradu, ali rekonstrukcija mreže na Poluotoku bila bi strahovito skupa zbog kamenog popločanja i druge infrastrukture. Ipak, mi saniramo koliko možemo regulatorima tlaka, postavljanjem zasuna i manjim izmjenama mreže. Ono što se radi novo kvalitetno je, ali imamo dosta dotrajale mreže, čak i salonitnih cijevi koje više ne bi smjele biti u upotrebi. Malo-pomalo ih vadimo i zamjenjujemo.

Ima slučajeva i da su profili cijevi u višim zonama mali, što se održava na vodoopskrbu. Proveden je natječaj za izvođača radova na sanaciji mjesta gdje se obavljaju popravci mreže. Odabir je obavljen prije nekoliko dana i sada moramo čekati rok mirovanja od 10 dana, nakon čega bismo dobili izvođača i potpisali ugovor. Sve rupe koje nisu asfaltirane sanirali smo betonskom stabilizacijom.

Ubuduće ću, bez obzira na to što ćemo imati izvođača radova, inzistirati na tome da se nakon izvedbe radova istoga dana sve rupe saniraju betonskom stabilizacijom dok ne dođe izvođač asfalterskih radova.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...