Učenje bez muke

U biogradskoj Gradskoj knjižnici uskoro bi trebala započeti realizacija zanimljivog projekta pod nazivom „Učenje bez muke“. Kako smo doznali od ravnateljice Gradske knjižnice profesorice Jelke Sipina, riječ je o projektu koji ima za cilj poboljšati vještine učenja kod učenika viših razreda osnovne škole.

Organizirali smo pokretanje ovog projekta kod nas nakon što se pokazao kao iznimno koristan u Zadru, gdje se već niz godina provodi u sklopu međuinstitucionalne suradnje, točnije zadarskog sveučilišta i njihove gradske knjižnice. Voditeljica projekta je Marta Cifrek-Kolarić magistrica psihologije, a projekt se sastoji od pet radionica. Uvodna radionica obuhvaća upoznavanje i razgovor o najčešćim problemima u učenju. Zatim slijede teme kako prevladati teškoće koncentracije, dobro planiranje-put do uspjeha, strategije učenja i pamćenja, te kako svladati strah od ispitivanja. Radionice su namijenjene svim učenicima koji žele poboljšati svoje vještine učenja bez obzira na njihov školski uspjeh.

Ove teme izabrane su jer su dosadašnja iskustva pokazala kako učenicima najveće probleme u učenju predstavljaju – „bježanje“ misli za vrijeme učenja, stalno odgađanje učenja, umor i dekoncentriranost, osjećaj da im se pomiješa sve što uče, ne pronalaženje zadovoljstva u učenju, strah od ispitivanja i slično.

Smisao ovih radionica je dakle u tome da djeca nauče kako organizirati učenje, točnije naučiti ih kako učiti. U radionicama se uči kroz vježbe, igru, razgovore koji se izvode u paru, podgrupama ili cijeloj grupi, pokazujući i samim načinom rada da se bolji rezultati postižu kada se zabavljamo.

Broj sudionika je ograničen, odnosno optimalan broj bio bi 15-ak učenika. Kako smo projekt predstavili u našoj osnovnoj školi učenici viših (sedmih i osmih) razreda već su pokazali zanimanje za radionice pa vjerujemo da će se projekt uspješno realizirati, kazala je ravnateljica Sipina.

Kako je riječ o provjerenom i iznimno kvalitetnom projektu koji je već pokazao vrsne rezultate, bilo bi od iznimno korisno da on zaživi i u našem gradu te bude stalna pomoć učenicima na prelasku u srednjoškolsko obrazovanje, a čiji su novi školski programi sve opsežniji i kompleksniji.

 

Radionice će se održavati dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati a početak je predviđen odmah nakon iza Uskršnjih blagdana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...