Umjesto štednje treba potaknuti potrošnju

Najava premijera Zorana Milanovića da je gotovo s rezovima, nije impresionirala sindikate. Oni su u pripremama za štrajk. Poslodavci podržavaju zaokret, a analitičari istodobno upozoravaju da su rezovi i dalje nužni.

Zbog smanjenja plaća u javnim i državnim službama za 3 posto vertikala sindikata najavljuje štrajkove s prvim manjim plaćama. Opći štrajk pripremaju za svibanj. Čelnik Matice Vilim Ribić kaže da drugih opcija nemaju.

“To uključuje neizdavanje svjedodžbi, neodržavanje mature, neupisivanje đaka i studenata u novu godinu. To je jedna radikalna mjera protiv jedne radikalne politike”, naglasio je Ribić.

Je li kraj rezova najava nove gospodarske politike Banskih dvora ili samo smirivanje nezadovoljnih najnovijim smanjenjem, odgovara ekonomski analitičar Guste Santini.

“Ovo drugo je točno. Mislim da s rezovima nije gotovo i da su rezovi i dalje nužni”, smatra Santini.

Hrvatska je živjela bahato i iznad svojih mogućnosti i mi ćemo to morati platiti. Važno je samo da to bude što poštenije i jeftinije, naglašava Santini. Ne slaže se s onima koji kažu da ne treba štedjeti i da ćemo procvjetati poticanjem potrošnje.

“Otvorena zemlja kao što je Hrvatska, to vam je isto kao učinak da s vršom idete pretakati more. Nemoguće i to je to”, poručuje Santini.

Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže da ne zna koji je cilj Banskih dvora, ali ponavlja da je njihov stav da je dizanje potrošnje jedini izlaz iz recesije.

‘Nakon četiri godine što se razvijeni svijet našao u recesiji, dokazalo se da tamo gdje je bila štednja, da su zemlje, kao što je Hrvatska, dan danas u recesiji, a one koje su pokrenule potrošnju su izašle iz toga”, ističe Miloloža.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kaže da nije dosad vidio politiku vlade, pa da ovo ni ne može biti nova politika. Mjere su bile populističke, kaže Jurčić.

Nije Vlada trebala smanjivati preveliku potrošnju nego je trebala raditi na povećanju dohotka, a ovako je gurnula zemlju niz fiskalnu liticu, ocijenio je Jurčić.

“Nije bilo sustavnog pristupa. De facto su te mjere bile mjere više da se stvori osjećaj da se nešto radi, pa se sada pokazalo da to baš nije urodilo plodom. I sada se jednostavno kaže, rezanje nije pomoglo, pa nećemo rezati. Niti je rezanje loše, niti je nerezanje dobro”, kaže Jurčić i zaključuje:

“Politika ne smije biti po načelu pokušaja i pogreške jer takva uvijek završava neuspjehom”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...