Uređeni Vrelo Une u Hrvatskoj i njezini slapovi u BiH

U okviru studijskog putovanja koje je organizirala Zadrska županija posjetili smo Vrelo Une u Hrvatskoj i njezine slapove u Martin Brodu u Bosni i Hercegovini koje, uz stari grad Ostrovicu, čine zajednički turistički prekogranični proizvod.

Namjera je bila umrežiti sve dionike u prekograničnom području u svrhu realizacije poslovne suradnje na području turizma. Uz predavnike medija, sudionici studijskog putovanja bili su turističke agencije i touroperateri s područja Zadarske županije i BiH te djelatnici partnerskih organizacija.

Prekogranični susjedi oduševili su nas dobrodošlicom i otvorenošću. Kako rijeka Una velikim dijelom svoga toka čini granicu između dviju država, složni su da zajedno očuvamo ovo jedinstveno blago izvorne ljepote i bioraznolikosti.

Gornji tok Une u BiH 2008. godine proglašen je nacionalnim parkom. Rijeka izvire u ličkom dijelu Zadarske županije, a najvećim dijelom prolazi kroz sjeverozapadni dio susjedne države. Tok Une dug je 212,5 kilometara, a završava u blizini mjesta Jasenovac gdje se ulijeva u Savu.

Izlet na Vrelo Une preporučujemo svima, i onima koji su već posjetili ovo bajkovito plavozeleno jezero okruženo šumom i strmim liticama. Prije nekoliko mjeseci u sklopu projekta koji je financirala Europska unija potpuno je uređen prilaz kao i okolne staze, kako možete vidjeti i u našoj fotogaleriji na ovoj poveznici.

Renđer Dušan, Vrelo Une (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)Na samom ulazu u park dočekat će vas “rendžer” Dušan s pićem dobrodošlice – izdašno natočenom domaćom šljivovicom. U dobrom raspoloženju, uz stručno vodstvo, šetnjom koja traje 15-ak minuta stići ćete do izvora koji je dublji od 200 metara.

Zanimljivo je istaknuti da ronioci još nisu došli do dna, pa se još ne zna prava dubina jezera. Talijanski speleoronioc u sklopu međunarodne ekspedicije 2007. godine na ovoj je lokaciji postigao drugi najveći zaron na svijetu, a novi pokušaj obaranja rekorda izgledan je već na proljeće ove godine.

Slogan Una – izvor života, osmišljen je s ciljem privlačenja što većeg broja turista u ovaj kraj koji vapi za revitalizacijom u turističkom i gospodarskom smislu. Prirodno bogatstvo uistinu jamči bolje dane lokalnom stanovništvu. Već se počelo s uređenjem ugostiteljskih objekata i smještajnih jedinica.

Voditelj Parka Zoran Božić kaže da je zamjetan trend rasta posjetitelja.

– Prošlu godinu bilo je oko 5 tisuća posjetitelja, 2011. oko 3 tisuće, dok se ove očekuje preko 7 tisuća turista. Prekogranična suradnja financirana je iz projekta IPA. Projekt “Spring of life” vrijedan je 1,4 milijuna kuna. Uređenjem staza i postavljanjem drvenih ograda u dužini od 800 metara, konačno su posjetiteljima osigurani sigronosni uvjeti, rekao je Božić.

Darko Tankosić, član Udruge Una iz Srba kazao nam je kako su održane brojne edukacije i seminari u cilju povezivanja svih partnera koji su sudjelovali u radu na ovom projektu.

Martin brod slap, rijeka Una (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– S hrvatske strane, nositelj projekta je Zadarska županija, a bosansko-hercegovačke strane Općina Bihać. Ostali partneri su razvojne agencije Zadarske i Ličko-senjske županije, Javna ustanova Jadera, Općina Gračac, Udruga Una, TZ Zadarske županije, TZ Općine Gračac, Centar za lokalni razvoj i poduzetništvo Plod. Ovaj projekat važan je za lokalno stanovništvo, a ujedno je odličan primjer međunacionalne suradnje Srba, Hrvata i Bošnjaka, zaključio je Tankosić.

Slap na Martin Brodu, rijeka Una (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)Da se rezultati vrijednog rada već vide, osim u osiguravanju pristupačnosti prirodnoga blaga Une, očituje se i u uspješno organiziranom međunarodnom kampu koji je prošlog ljeta na ovom lokalitetu okupio mlade iz Irske, Španjolske, Engleske, Belgije, Italije, Poljske, Ukrajine, Rusije, pa čak iz Južne Koreje. Razmjena iskustava i prenošenje kulture, sve su važniji u procesu globalizacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...