Veleposlanik se vraća u Zadar u travnju s američkim poduzetnicima

Zadarski župan Stipe Zrilić, u društvu dogradonačelnika Darka Kasapa, u Maloj vijećnici Doma županije ugostio je Kennetha Mertena, Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Po završetku sastanka, Morten je medijima najavio skori ponovni susret na Grand Forumu koji će se održati u travnju u hotelu Falkensteiner Borik. Tema skupa, koji bi trebao okupiti preko stotinu sudionika iz SAD-a, zemalja Europske unije i država bivše Jugoslavije, bit će poduzetništvo.

Američki veleposlanik oduševljen je ljepotom Zadra. Osvrnuvši se na lošu gospodarsku situaciju, istaknuo je kako je “privlačenje stranih investitora jedini način da Hrvatska otvori nova radna mjesta”. Kao glavni prepreku u ostvarivanju zadanog cilja navodi usporenu i kompliciranu administraciju i nejasne načine poslovanja.

– Nisam upućen u sve američke investicije u Hrvatskoj, ali poznato mi je nekoliko primjera ulaganja američkih investitora, poglavito u energetiku i posao s nekretninama. Loša situacija prvenstveno se odnosi na poreze. Najprije vam kažu da morate jedan iznos, da bi se nakon toga on udvostručio. Također, potrebno je istaknuti točan vremenski rok za ishodovanje dozvola, rekao je Merten.

Uslijedio je posjet Gradskoj knjižnici Zadar kojoj je Veleposlanik uručio e-čitač Kindle radi nastavka programa računalne edukacije započete u ožujku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...