Višak kilograma – duži život?

Ovo nije prvi puta da je utvrđen paradoks da prekomjerna težina ili čak i pretilost, koji su rizici za bolesti srca, mogu zapravo poboljšati prognozu.

Bolji izgledi za preživljavanje bilježe se kod pretilih osoba unatoč tomu što se one žale na lošije zdravlje i manje je vjerojatno da slušaju savjete o promjeni stila života, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo više od 4.400 pacijenata.

Jedna od teorija koje pokušavaju objasniti paradoks je da su takvi pacijenti u boljoj kondiciji unatoč prekomjernoj težini jer primjerice više vježbaju. Druga je teorija da se pretile osobe agresivnije liječe jer se smatra da su izložene većim rizicima. Britanska zaklada za srce poručuje da je važno i na kojim se dijelovima tijela skladišti salo.

Znanstvenici s University College London utvrdili su da srčani bolesnici s prekomjernom težinom ili pretili bolesnici imaju manje izglede umrijeti tijekom sljedećih sedam godina u odnosu na osobe normalne tjelesne težine.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Preventive Medicine.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje najmanje jednom tjedno vježbaju i ne puše imaju manji rizik od smrti bez obzira na težinu. No, pretile osobe čak i kad se nisu pridržavale tih preporuka i dalje su imale manje izglede umrijeti od osoba normalne tjelesne težine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...