Cestitka_Uskrs

Više od 15 tisuća članova dovoljno za Knjižnicu godine

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra naći će se izvješća institucija u kulturi, među kojima je i Gradska knjižnica Zadar. Iz njihova izvješća koje je samo sažetak rada u prošloj godini, vidljiv je prije svega rad. Jer, u situaciji recesije koja vlada posljednjih godina i kojoj se ne nazire tako skori kraj, entuzijazam djelatnika Knjižnice ne opada. Samim time ne opada ni broj korisnika, kao ni posuđene građe. Dapače, broj zadužene građe bilježi rekordnu brojku od 550 946 jedinica, kao i posudba knjiga (496 867). Ove brojke upućuju na izrazitu iskorištenost knjižničnoga fonda jer ukazuje na to da se više od dva puta godišnje obrne (posudi) cjelokupni fond. Istovremeno, nakon trenda pada posudbe AV građe koji je u posljednjih nekoliko godina nastao zbog mogućnosti downloada informacija u digitalnom obliku s Interneta, u 2012. bilježi se rast njezine posudbe.

Tijekom godine najviše se posuđivala beletristika, što je i očekivano, posebno novi naslovi, a od popularne ili popularno-znanstvene literature ona s područja kulinarstva, nutricionizma, psihologije, medicine, odgoja djece i dr. U strukturi korisnika značajan je broj studenata, koji su i najbrojniji korisnici Studijske čitaonice. Problem prostora posebno je izražen u Studijskoj čitaonici čiji je fond djelomično i dalje smješten u spremištu, kao i dio Zavičajne zbirke. No, nije Studijska jedina koja se suočava s problemom prostora, vidljivo je to i u Čitaonici tiska u kojoj je ponuđeno ukupno 150 naslova, te se ponekad događa da se pojedini naslovi čitaju u bilo kojem slobodnom kutku knjižnice. Prostorni problem osjeti se i u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice koja je ponekad doslovno pretijesna. Posebno je to vidljivo na manifestaciji Zadar čita, koja se ove godine održava od 15. do 19. travnja. Uz ovu, možda najpoznatiju manifestaciju, u Knjižnici je za 2012. godine evidentirano ukupno 2189 događanja, u vlastitoj ili organizaciji aktera iz zajednice. Među ostalim održano je 45 predstavljanja knjiga i književnih susreta.

A da je ovo sve vrijedno potpore, vrijedno da se cjelokupna situacija podigne na malo višu razinu ponajviše svjedoči podatak o broj aktivnih članova Knjižnice. Njih je u 2012. bilo 15 627, što je 305 članova više nego u 2011. kada ih je bilo 15 322. U 2012. u Knjižnicu se upisalo 2 238 novih korisnika, što je najviše u posljednjih nekoliko godina. Podatak koji govori dovoljno kako se radi u ovoj Knjižnici. Nije uzalud proglašena Knjižnicom godine 2012.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...