Vještak čuo da je DORH zabranio prijave koje su išle u prilog Slavici

Iskazom vještaka jučer je nastavljeno suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju. Branko Šimara, vještak kojeg je predložila obrana, govorio je o upravljanju i zapovijedanju tijekom požara na Kornatima i spašavanu unesrećenih vatrogasaca. Rekao je da je zbog smrti vatrogasaca na Kornatu trebalo podnijeti kaznene prijave protiv onih koji nisu poduzeli preventivne mjere u Nacionalnom parku Kornati, ali i pripadnika MORH-a koji nisu održavali letjelice. Istaknuo je, međutim, u MUP-u su mu neslužbeno rekli da je DORH zabranio podnošenje prijava koje bi išle u prilog Slavici.

Šimara je s grupom eksperata i istražitelja mjesec dana nakon tragedije obišao kanjon u području Vrulja kad su igrom slučaja vremenski uvjeti bili slični onima 30. kolovoza, kada je poginulo 12 vatrogasaca JVP Šibenik i DVD-a Tisno, Vodice i Zablaće.

Šimara je ustvrdio niz propusta po procjeni ugroze od požara u NP Kornati. Naime, nije bilo odgovarajuće vatrogasne opreme, a potopnim vatrogasnim pumpama djelatnici nisu znali rukovati. Dakle, djelatnici NP Kornati su se u gašenju požara trebali osloniti na vlastite snage jer su pomoć s kopna mogli očekivati tek za sat i pol ili dva sata. Tragedija ovakve vrste iziskivala je intervenciju Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, ali je do kornatske tragedije taj vid ustroja bio samo mrtvo slovo na papiru, jer mnogi imenovani članovi i nisu znali da su dio tog stožera koji upravlja kriznim situacijama.

– U tom trenutku od četiri kanadera i pet helikoptera bio je na raspolaganju samo jedan kanader. Jedan kanader bio je prizemljen u Zrakoplovno tehničkom zavodu Velika Gorica, jer su dva dana čekani rezervni dijelovi, unatoč obvezi dostave rezervnih dijelova u roku od 24 sata. Jedan kanader u ZTZ-u je čekao na promjenu motora, a treći kanader je bio upućen u Grčku. Na raspolaganju su bila dva helikoptera od kojih je jedan bio na Hvaru. Naknadnom provjerom potvrđeno je da u to vrijeme nije letio, iako je požar na Hvaru bio ugašen. U tom trenutku na jednom ručku, u čast završetka gašenja požara na Hvaru, su bili svi vatrogasni čelnici od glavnoga vatrogasnog zapovjednika i njegovog zamjenika do zapovjednik vojnih snaga tzv. PP NOS-a. Po količini utrošenog goriva se pretpostavlja da su na tom ručku bili i piloti, iako je i taj helikopter mogao sudjelovati u gašenju požara na Kornatima. Država je kasnije posredno priznala da se nije dobro pripremila za protupožarnu sezonu pa je ponudila i odštetu, a ekspresno su nabavljena još dva kanadera i četiri airtractora u vrijednosti 70-ak milijuna eura, smijenjen je zapovjednik namjenskih organiziranih PP-snaga general Stojkovića, zapovjednik ZTZ-a, rekao je Šimara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...