Vlade Hrvatske i Slovenije potvrđuju Memorandum o Ljubljanskoj banci

Hrvatska i slovenska Vlada danas će potvrditi Memorandum o suglasnosti o pitanju Ljubljanske banke. Dvojica premijera Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su ga u ponedjeljak u Mokricama.

“Dobar posao zaključen je u Mokricama” – tako tvrde dvojica premijera koji su pod okriljem srednjovjekovnog dvorca potpisali ovaj Memorandum. Time je uklonjena je i posljednja prepreka prema slovenskoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora: nakon što obje strane danas potvrde Memorandum, razmijenit će diplomatske note, a proces dalje kreće u smjeru slovenskog parlamenta. Najavljeno je kako bi proces ratifikacije trebao biti gotov do kraja ovog mjeseca, a Janša je otklonio mogućnost da se ugovor ne ratificira dogodi li se da nova mandatarka ne sastavi Vladu. “Mislim da takve mogućnosti nema ni u teoriji, ni u praksi”, rekao je Janša.

Memorandumom o suglasnosti dogovoreno je da se pitanje Ljubljanske banke rješava u sklopu sukcesije, dok su sudski postupci pred hrvatskim sudovima trenutno u stanju mirovanja. Tek treba vidjeti kada će se i kako cijela ta priča nastaviti. Naš premijer izrazio je u Mokricama žaljenje što Ljubljanska banka ne posluje više u Hrvatskoj jer je to bila, kako je rekao, banka od povjerenja. “Dio moje obitelji je držao novac u Ljubljanskoj banci i da su ovi problemi prije 20 godina bili riješeni, Ljubljanska banka je mogla prva ući na hrvatsko tržište i zaraditi milijarde. To se nije dogodilo i zato dugih 20 godina kasnije, mi o ovome razgovaramo”, kazao je hrvatski premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...