Vlasnici PBZ-a povlače zaradu, a Zabini je ostavljaju u Hrvatskoj

Tri najveće hrvatske banke prilično se razilaze u ovogodišnjoj politici dividendi. PBZ je odlučio cjelokupnu dobiti iz 2012. isplatiti dioničarima, Erste za tu namjenu planira iskoristiti približno trećinu prošlogodišnje zarade, a Zagrebačka banka ne planira isplatiti nikakvu dividendu.

‘Velika trojka’ isplatit će svojim vlasnicima 990,2 milijuna kuna što je osjetno manje nego lani kada je isplatila 1.482 milijuna kuna.

Ove godine daleko je najizdašnija prema dioničarima Privredna banka Zagreb, koja će ih nagraditi iznosom od 44,4 kuna po dionici, 14,5 kuna više nego lani. PBZ je u 2012. ostvario neto dobit od 845,5 milijuna kuna od čega je za dividendu namijenjeno 844 milijuna kuna, a u zadržanu dobit ide simboličnih milijun i pol kuna. Za usporedbu, lani je PBZ isplatio nešto više od polovice dobiti iz 2011. koja je iznosila 1.130 milijuna kuna.

Najveći dio ‘dividendnog kolača’ u PBZ-u pripast će većinskom vlasniku – talijanskoj Intesi Sanpaolo – 648,7 milijuna kuna i manjinskom EBRD-u koji će dobiti 178,8 milijuna. Treći dioničar po veličini AZ obvezni mirovinski fond dobit će 2,1 milijun kuna. Radi se o bruto iznosima od kojih će biti odbijen porez po stopi od 12 posto.

Znatno skromnije nagrade mogu očekivati dioničari banke Erste. Kao i prošle godine, nešto manje od trećine dobiti predviđen je za dividendu. Od 483 milijuna kuna zarade ostvarene u 2012. godini, 336,5 milijuna kuna planira se rasporediti u zadržanu dobit, a 146,2 milijuna kuna za dividendu. Dividenda po dionici iznosi 8,61 kuna, a lani je iznosila 10,7 kuna. Cjelokupna dividenda isplatit će se ESB holdingu, jedinom vlasniku riječke Erste & Steiermarkische banke.

Vlasnici dionica Zagrebačke banke ove će godine ostati kratkih rukava. Za razliku od prošle godine, kada je polovica dobiti (2,28 kuna po dionici) isplaćena dioničarima, ove godine su Uprava i Nadzorni odbor predložili skupštini dioničara da cjelokupnu prošlogodišnju zaradu u iznosu od 887,6 milijuna kuna usmjere u zadržanu dobit.

Ovim prijedlogom ZABA se vratila praksi iz ranijih godina kada je redovito zadržavala dobit. Tako je većinski vlasnik Zagrebačke banke, talijanski UniCredito, za razliku od svog konkurenta Intese Saopaolo, odlučio ostvarenu dobit ostaviti u Hrvatskoj, uz obrazloženje da ‘politikom zadržavanja dobiti banka odgovarajuće podiže visinu svog jamstvenog kapitala i osigurava daljnje jačanje kapitalnih temelja za dugoročno stabilno i sigurno poslovanje’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...