Vozili radioaktivni otpad kroz Zagreb, a da to nisu ni znali

Radioaktivni otpad pojavio se na zagrebačkom odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševac. Iako informacija zvuči nevjerojatno kamion Čistoće s radioaktivnim otpadom provezao se čitavim Gradom, a radnici koji su ga vozili nisu ni znali što im je teret.

Za čitav incident javnost ne bi ni doznala da se priopćenjem na svojim stranicama nije oglasio Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i to tri dana nakon događaja koji se zbio potkraj prošlog mjeseca.

U njemu stoji da je ‘Zavod 25. veljače 2013. godine zaprimio dojavu s deponija Prudinec/Jakuševac o povećanoj dozi radioaktivnosti na jednom od kamiona za prijevoz i sakupljanje komunalnog otpada. Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana.

Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal. Nakon izuzimanja radioaktivnog materijala, kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš’.

Da je u kamionu opasan teret doznalo se kada je vozilo stiglo na Jakuševac jer su se po ulasku odlagalište oglasili senzori. Pozvane su nadležne službe, teret je izuzet, a nakon pregleda kamion je ponovno pušten u promet. Neslužbeno doznajemo je riječ o medicinskom otpadu pokupljenom na Žutom bregu iznad bolnice u Dubravi, ali se ne zna tko ga je tamo ostavio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...