Vrata Sikstinske kapele zatvorena: Počele konklave za izbor novog poglavara Katoličke crkve!

Stigao je i taj dan. 115 kardinala danas je ušlo u konklave. Svijet čeka novog Papu.

Sto petnaest kardinala izbornika okupljenih u vatikanskoj Apostolskoj palači krenulo je u 16.30 sati u svečanoj procesiji iz Pavlovske kapele prema Sikstinskoj, gdje je počeo izbor 266. poglavara Katoličke crkve. Nakon polaganja prisege, u 17.30 sati zatvorena su vrata Sikstinske kapele i počelo je glasovanje za izbor novog pape.

U tradicionalnoj procesiji, uz Litanije svih svetih i zaziv Duha Svetoga u napjevu “Veni, Creator Spiritus” (O dođi, Stvorče, Duše svet) kardinali su doći do slavne Sikstinske kapele. U njoj su prvo čuli nagovor za izbor pape malteškog kardinala Prospera Grecha, a zatim je počelo polaganje zavjeta šutnje, držeći ruku na Evanđelju.

 

Nakon glasanja listići se iglom i koncem zašiju i spaljuju u peći u kapeli

Ime sa svakog listića čita se naglas i prebrojava, a nakon glasanja listići se iglom i koncem zašiju i spaljuju u peći u kapeli. Čeka se potom bijeli ili crni dim; ovisno jesu li kardinali dvotrećinskom većinom glasova odabrali nasljednika Benedikta XVI., objašnjava pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinščak.

Konklava, Papa

“Ako u slučaju glasovanja jedan od kardinala izbornika dobije dvije trećine glasova on tada ima kanonski mandat za papinstvo. Pristupa mu potom kardinal dekan i pita prihvaća li kanonski izbor. Ukoliko on odgovori potvrdno tad izgovara i svoje novo ime kojim će se prozivati kao Papa, a potom odlazi u Sobu suza gdje se oblači u papinsku odjeću”, objašnjava Budinščak.

 

Kardinalu pozlilo za vrijeme mise

Prava mala drama odvijala se danas tijekom jutarnje mise u bazilici sv. Petra u Vatikanu, kada je jednom od kardinala pozlilo, a fotografiju događaja na svom je Twitter profilu objavio novinar njemačkog Bilda Nikolaus Harbusch. Kardinalu su u pomoć odmah potrčali svi koji su se nalazili oko njega, a on je brzo došao svijesti i ustao, dajući svima do znanja da je s njim sve u redu.

Kako je Harbusch napisao u svom postu, nije poznato radi li se o kardinalu koji će sudjelovati u procesu izbora novog pape, niti hoće li sada, umjesto 115 kardinala izbornika, u Sikstinskoj kapeli biti njih 114.

Svetom misom u bazilici sv. Petra započeo je proces izbora novog pape. Oko 16.30 sati u Sikstinsku kapelu zatvorit će se 115 kardinala izbornika i početi konklave za izbor nasljednika Benedikta XVI..

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...