Vrhovni sud završio prvi dan rasprave o istospolnom braku

Uz prosvjede stotina pristaša i protivnika istospolnog braka devet sudaca američkog Vrhovnog suda završilo je danas u Washingtonu raspravu o kalifornijskom zahtjevu za zabranom istospolnog braka, a sutra će razmatrati ustavnost definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Suci su raspravljali o podnesku iz Kalifornije kojim se traži zabrana istospolnih brakova koji su u toj saveznoj državi izglasovani 2008. godine. Nakon rasprave suci bi odluku o ustavnosti tog podneska zvanog Proposition 8 ili popularno Prop 8 trebali donijeti do kraja lipnja.

Stotine pristaša istospolnog braka odjeveni u crveno pred zgradom suda i uz transparente Jednakost za brak okupili su se na poziv koalicije Respect For Marriage (Poštovanje za brak), koju čini 100 studentskih, profesionalnih i građanskih udruga.

Nekoliko desetaka metara dalje stotine branitelja tradicionalnog braka krenule su u Marš za brak, odjeveni u boje američke zastave, a neki i s dječjim kolicima. Okupili su se na poziv konzervativnih, katoličkih ili obiteljskih udruga, piše agencija AFP.

Suci će sutra raspravljati o zakonu DOMA (The Defense of Marriage Act, Obrana institucije braka), što ga je 1996. izglasovao Kongres, a potpisao tadašnji predsjednik Bill Clinton. DOMA uskraćuje istospolnim partnerima povlastice zajamčene heteroseksualnim parovima kao što su pravo na zajednički povrat poreza ili automatsko nasljeđivanje.

U Sjedinjenim Državama istospolni brak dosad je legaliziralo devet saveznih država te Okrug Columbia. Oštro protivljenje istospolnom braku postoji u američkom Kongresu.

Ukupno je 30 država, među njima Kalifornija, donijelo ustavne amandmane na zabranu istospolnog braka, podsjeća agencija Reuters. Devet država, uključujući Kaliforniju, priznaje instituciju civilnog partnerstva za istospolne parove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...