Zadarski srednjoškolci predstavili svoj električni automobil

Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića uspješno su preradili su Peugeot 106 iz benzinskog automobila u električni, a ovog su utorka svoj rad predstavili javnosti.

Oni su na projektu pod vodstvom profesora Ante Ivanca radili duže od tri mjeseca po nekoliko sati dnevno, a na njega je potrošeno 50 tisuća kuna. Prerađeni automobil kreće se totalno nečujno, brzinom i većom od 50 kilometara na sat, a na jedno punjenje prelazi i do 100 kilometara, prenosi 057info.

Na projektu su radili učenici prvog razreda koji se školuju za autolimare Valentino Raspović i Šime Rogić, automehatroničari trećeg razreda Sandro Jeričević, Martin Brkljača i Jakov Perica i elektromehaničari Stanko Matešić i Ivan Erstić.

Ispočetka je krenula grupa od desetak učenika, a naknadno ih se isprofiliralo šest. U automobil smo spojili 24 baterije od 3,3 V u seriju. Snaga baterija je 90 Ah, a autonomija automobila je do 100 kilometara. Na poligonu smo postigli brzinu od 50 km/h, a prema proračunima on može ići oko 80, izjavio je profesor Ivanac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...