Zbog PDV-a na ulaznice otkazan metal festival u Zadru

Burning Sea festival koji se u Zadru trebao održati od 5. do 8. lipnja kao jedan od najvećih festivala metal glazbe, otkazan je zbog promjene poreznog zakona, objavljeno je u četvrtak na službenim internetskim stranicama.

– Na žalost, zbog okolnosti na koje ne možemo utjecati, prisiljeni smo otkazati Burnin Sea festival za 2013. godinu, iako je prodaja ulaznica išla bolje nego na prošlogodišnjem Metalfestu! Hrvatska Vlada odlučila je da od ove godine i udruge moraju plaćati PDV od 25 posto na prodaju ulaznica, a do sada su sve naše kalkulacije (uključujući i Metalfest 2012) bile utemeljene na PDV-u 0 posto, kao što je to bilo naznačeno i na ulaznicama.

No prije nekoliko dana primili smo obavijest iz Poreznog ureda o promjenama u poreznom zakonu i stvari su se promijenile iz temelja.

Naime, unatoč svim našim nastojanjima, nismo u stanju pokriti novoutvrđenu stopu PDV-a, te ne vidimo nijedan način na koji bi, u skladu sa zakonom, ovogodišnji Burning Sea festival uspjeli organizirati da u konačnici ispadne makar i minimalno isplativ – pa čak niti u slučaju da rasprodamo sve ulaznice.

U ovako kratkom vremenu nismo u mogućnosti niti pronaći dovoljno velikog investitora/sponzora, a bez velikih sponzora ili investitora u ovakvim je uvjetima nemoguće održati festival bez ogromnih gubitaka, koji bi imali nesagledive i dugoročne posljedice.

Ovim otkazivanjem pridružujemo se prosvjedu kojeg je pokrenuo HGU povodom povećavanja stope PDV-a na koncertne ulaznice, te se nadamo da u 2014. godini Hrvatska ipak neće biti europska država s najvećim PDV-om na koncertne ulaznice. Usporedbe radi, Njemačka ima 7 posto, Slovenija 8,5, a Austrija 9 posto PDV na koncertne ulaznice – stoji u obavijesti.

Povrat novca za kupljene ulaznice bit će moguće ostvariti na prodajnim mjestima gdje su kupljene, a moguće je s istim ulaznicama posjetiti Metaldays festival u Sloveniji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...