Zdravstvo je hrvatski adut u Europskoj uniji

Zdravstvo je hrvatski adut u Europskoj uniji – poruka je to s konferencije posvećene budućnosti domaćeg zdravstvenog sustava, koju je organizirao Nacionalni forum.

Na skupu su predstavljeni konkretni razvojni projekti u zdravstvu. Očuvanje zdravlja posljednjih je godina u svijetu postalo pokretač jedne od najunosnijih industrija. Hrvatska ima sve preduvjete uhvatiti korak s najnaprednijim svjetskim praksama, imati zdravstveni sustav koji će zarađivati, a ne samo trošiti, te privući strane investicije u turizmu zdravog života.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, pod čijim je pokroviteljstvom održan treći Nacionalni forum, sudionicima se obratio videolinkom. Poručio je kako zdravlje i zdravstvo u Hrvatskoj predstavljaju velik razvojni potencijal. Malo je zemalja koje imaju potencijal spajanja zdravstva i turizma u konkurentan proizvod kao što to ima Hrvatska. Upravo ideja o Hravtskoj kao Floridi središnje i sjeverne Europe odlično sažima potencijal našeg objedinjenog zdravstvenog i turističkog proizvoda, rekao je Josipović.

O spremnosti hrvatskog zdravstva za kvalitetan ulazak u Europsku uniju govorio je predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić. Prvi srpnja je prilika a ne opasnost za nas, zato što u Europskoj uniji postoji pravilo da ljudi iz pojedinih zemalja mogu se liječiti u bilo kojoj drugoj zemlji ako trošak njihova liječenja nije skuplji nego u matičnoj zemlji, rekao je Gabrić.

Na konferenciji su domaći i strani stručnjaci raspravljali o različitim segmentima zdravstvenog sektora, od javno privatnog partnerstva i zdravstvenog osiguranja, preko farmaceutske industrije do zdravstvene tehnologije i primarne zaštite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...