Zmajlović u akciji ‘ozelenjivanja’ gradova

‘Ako najmanje pet gradova do 1. srpnja podijeli građanima kante za biorazgradivi otpad ili uvede kompostane, osobno ću pripremiti gablec ili marendu jutarnjoj smjeni komunalnog poduzeća u jednom od tih gradova’, izazov je ministra Zmajlovića u kampanji ‘Ja hoću! A ti?’

Ministar Zmajlović pridružio se globalnoj kampanji WWF-a kojom političari, poznate osobe i građani širom svijeta izazivaju sugrađane na pozitivno i ekološko djelovanje.

Na press konferenciji WWF-a najavljen je sedmi po redu Sat za planet Zemlju, kojim se pozivaju pojedinci, lokalne zajednice i tvrtke da na jedan sat, u subotu, 23. ožujka, u 20.30 ugase svjetla i time pokažu potporu za ekološki održivo djelovanje. Tako će se kao dio akcije ugasiti svjetla katedrale u Zagrebu, zidine i Stradun u Dubrovniku, osječka Tvrđa, splitska riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, vukovarski vodotoranj i mnogi drugi. U svijetu se gase poznati simboli metropola poput Eiffelovog tornja, egipatskih piramida i londonskog Tower Bridgea.

Kampanji Sat za planet Zemlju pred dvije godine pridružila se i kampanja ‘izazova’ – ‘Ja hoću! A ti?’. Poznate osobe izazivaju građane na određene ekološki osviještene aktivnosti, a zauzvrat će oni učiniti nešto neobično, drukčije, nešto što se od njih ne bi očekivalo.

Ove godine kao ambasador WWF-a u kampanji sudjeluje i ministar Zmajlović. Izazov ministra Zmajlovića, za koji je snimljen i televizijski spot, usmjeren je na gradove u Hrvatskoj. Ministar ih poziva da do 1. srpnja 2013. podijele građanima kante za biorazgradivi otpad ili da postave kompostane. Ukoliko to učini njih najmanje pet, ministar će osobno pripremiti gablec, iliti marendu, jutarnjoj smjeni radnika u komunalnom poduzeću u jednom od tih gradova.

Po završetku izazova, a u Ministarstvu očekuju da će biti uspješan, nasumičnim odabirom odabrat će se jedan grad u kojem će ministar Zmajlović zasukati rukave, nabaviti namirnice, pripremiti i poslužiti gablec (ili marendu) radnicima jutarnje smjene komunalnog poduzeća.

Tema izazova, biorazgradivi otpad, izabrana je s razlogom: smanjivanje količine biorazgradivog otpada do kraja 2013. jedna od prvih obaveza koje smo preuzeli pristupnim ugovorom i jedan od prioriteta Ministarstva. Kako bi se ispunile preuzete obaveze, osim djelovanja na svijest građana i gradova o važnosti odvajanja otpada, Ministarstvo će poduzeti i konkretne mjere subvencioniranja i poticanja na uvođenje kanti i kompostana kroz Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...