‘Adria’ Lisici i Badurini, radnice po prava na sud

Spor između Miodraga Lacića, vlasnika “Adrije” d.d., i Nevena Badurine i Jadranka Lisice, odnosno “Adrije Zadar 1” d.o.o., oko poništavanja zakupa nad tvornicom ribljih konzervi dobio je epilog na zadarskome Trgovačkom sudu. Sudac Tomislav Jurlina u petak je objavio presudu prema kojoj se, u najkraćim crtama, odbacuje zahtjev za raskid ugovora o zakupu, a 76 radnica koje Badurina i Lisica nisu preuzeli moraju svoja prava tražiti sudskim putem.

Ugovor o zakupu “Adrije” koji je Lacić potpisao sa zakupcima Badurinom i Lisicom očito je vrlo nepovoljan za Lacića jer ga nije mogao razvrgnuti unatoč tome što se ni zakupnina od 50 tisuća kuna mjesečno nije plaćala. Lacić je svojedobno objasnio kako je Poštanska banka, jedan od najvećih vjerovnika, zatražila da potpiše ugovor o zakupu s Badurinom i Lisicom da bi osigurala svoja potraživanja, a drugi vjerovnici u to nisu bili uključeni.

Za sud nije sporno da svih 76 radnica koje Badurina i Lisica nisu htjeli preuzeti imaju pravo prijeći kod zakupoprimca jer tako zakon definira u slučaju preuzimanja gospodarske djelatnosti. Oni se ne mogu vratiti u “Adriju” d.d. kao što su tražili Badurina i Lisica, a svoja prava moraju ostvariti u posebnom sudskom postupku prema “Adriji Zadar 1”.

Izgledan stečaj

Kako je nedavno odobren predstečajni postupak za “Adriju” d.d., u kojem su vrlo mali izgledi da se nađe rješenje zbog dugova većih od 130 milijuna kuna, a sad je cijela njezina imovina i radnici u zakupu kod druge tvrtke, vrlo je izgledno da će do ljeta sve biti okončano stečajem.

Ugovor o zakupu inače traje do konca rujna i do tada će Badurina i Lisica zapravo moći raditi kao do sada jer do tada neće biti pravomoćnih sudskih rješenja. Lacić će se morati brinuti kako izvući obiteljsku imovinu koja je u zalogu, a radnici kako će doći do svojih potraživanja. Lisica je ovakvu presudu radosno dočekao čestitajući svom odvjetniku Davoru Galetoviću, a Lacić je odbio rukovanje shvativši da je gubitnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...