Amerika poručuje Sjevernoj Koreji: Lansiranje projektila bit će velika greška

Američki državni tajnik John Kerry za boravka u savezničkom Seulu u Južnoj Koreji poručio je Pyongyangu da se ne igra provokacijama.

Šef američke diplomacije John Kerry još je jednom u Seulu podržao američke saveznike i jasno dao do znanja režimu u Sjevernoj Koreji da će SAD stati u njihovu obranu dođe li do napada. Upozorenje dolazi nakon što je Sjever pomaknuo svoje projektile prema istoku, a Jug podigao pripravnost.

“Na Kim Jon Unu je da odluči što će. To neće promijeniti naš trenutni položaj koji je jasan. Mi ćemo braniti naše saveznike, stat ćemo uz Južnu Koreju i Japan i branit ćemo sami sebe. Kim Jong Un mora shvatiti mora shvatiti, kao što vjerojatno shvaća kakav bi bio ishod ovog sukoba.”

Kerry je rekao da su SAD otvorene za nastavak razgovora bilo da se uključe svih šest strana kao prije ili na neki drugačiji način. Rekao je kako je uvjet da Pyongyang prekine s nuklearnim programom i počne se ponašati u skladu s međunarodnim obavezama. Američki državni tajnik sutra odlazi u Kinu od koje će tražiti da utječe na smirivanje režima u Pyongyangu, a zatim će obići Japan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...