Biograđani imaju dvadeset gradova prijatelja

Biograd na Moru je apsolutni hrvatski rekorder, grad koji ima čak 20 gradova prijatelja. Trogir ima 19 gradova prijatelja, Zagreb i Split po 16, Rijeka 14, Pula 13, Šibenik 11, Dubrovnik i Osijek po 10, Varaždin 9, Zadar, Bjelovar i Kaštela 8, Poreč, Crikvenica, Sisak i Omiš po 7, Samobor 6, Opatija i Vinkovci 5 gradova prijatelja.

Biogradski gradovi prijatelji su iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Češke, Mađarske, Italije, Austrije i Njemačke, dok će posljednjom odlukom Gradskog vijeća postati rekorder Hrvatske, potpisat će jubilarnu 20. povelju o prijateljstvu sa Starom Lubovnom, iz sjeverne Slovačke, kraljevskim gradom koji broji 16.500 stanovnika.

– Mi smo mali grad u srcu Jadrana s velikim srcem. Status grada prijatelja ne podrazumijeva samo druženje, napominje Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.

Pored pet hrvatskih gradova prijatelja Zaprešića, Dugog Sela, Otočca, Novske i Grubišnog Polja gradovi prijatelji su Stolac iz BiH, Slovenske Konjice, Moravska Toplice i Radlje Ob Dravi iz Slovenije, Felsonyek, Baja i Szekesfehervar iz Mađarske, Alba Iulia iz Rumunjske, Porto San Giorgio, Tolfa i Villamagna iz Italije, Bad Ischle iz Austrije, Kressbronn am Bodensee iz Njemačke i Kyjov iz Češke te skorašnji Stara Lubovna iz Slovačke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...