Branit ćemo Jeruzalem od pokušaja izraelske judaizacije

Jordanski kralj Abdullah II. i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potpisali su u nedjelju ugovor koji potvrđuje povijesnu ulogu Jordana kao čuvara muslimanskih svetih mjesta u Jeruzalemu, priopćila je kraljevska palača.

U priopćenju se ističe da je njihov ‘zajednički cilj braniti’ Jeruzalem i sveta mjesta, napose džamiju Al Aqsu, mjesto gdje su česti izgredi Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga, od svakog ‘pokušaja judaizacije’.

‘U tom povijesnom ugovoru Abbas je (podsjetio) da je kralj čuvar svetih mjesta u Jeruzalemu i da ima pravo poduzeti sve pravne mjere za njihovu zaštitu, napose za zaštitu džamije Al Aqse’, piše palača.

U ugovoru se ‘ističu povijesna načela o kojima su se dogovorili Jordan i Palestina kako bi nastavili suradnju na zaštiti grada i svetih mjesta od pokušaja izraelske judaizacije’, dodaje se u priopćenju.

‘Jeruzalem je trenutačno pred velikim izazovima i pokušajima da se promijeni njegov arapski, muslimanski i kršćanski identitet’, ističe palača.

U Jeruzalemu je treće sveto mjesto islama, ‘Plemenito svetište’ (Haram al-Sharif) koje se naziva i Plato džamija jer su na njemu poznata Al Aqsa i Kupola nad stijenom sa sjajnom zlatnom kupolom.

To mjesto, koje židovi zovu Brdo Hrama, po nekadašnjem Jeruzalemskom hramu koji su 70. uništili Rimljani, bačva je baruta u srcu Jeruzalema, spremna eksplodirati na najmanju provokaciju, o čemu svjedoče stalni okršaji oko mjesta koje je sveto i židovima i muslimanima.

Ondje su tijekom židovskog blagdana Pashe koji je proslavljen prošlog tjedna, zaredali sukobi Palestinaca i izraelske policije nakon posjeta doseljenika i židovskih vjerskih nacionalista koje muslimani smatraju provokacijom.

Jordan, potpisnik mirovnog ugovora s Izraelom iz 1994., čuvar je muslimanskih svetih mjesta u Jeruzalemu od Šestodnevnog rata u lipnju 1967.

‘Taj ugovor potvrđuje ulogu Jordana’, rekao je Abbas, kako prenosi jordanska kraljevska palača, dodavši da taj dokument ‘potvrđuje ono o čemu su se strane (Jordanci i Palestinci) dogovorile prije više desetljeća’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...