Brodom za Koločep na teret Grada

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća trebala bi biti donesena odluka o uvođenju nove brodske linije Koločep–Dubrovnik, koju će u potpunosti subvencionirati Grad Dubrovnik. Takva odluka rezultat je peticije koju je pokrenula Udruga Kalamota na čelu s predsjednikom Đurom Musladinom prije nekoliko mjeseci.

Kako su tada naglasili mještani Kalamote, od Gornjeg Čela do pristaništa u Donjem Čelu ima 3,5 kilometara, odnosno više od pola sata pješice. Školska i vrtićka djeca, zaposleni u Gradu, te ostali mještani koji u Gornjem Čelu žive tijekom cijele godine, zimi po hladnoći, kao i ljeti po vrućini, moraju pješačiti toliki put.

Na otoku nisu dopuštena prijevozna sredstva, pa mještani smatraju da je uvođenje izravne brodske linije prijeko potrebno za opstanak otoka.

Svoj zahtjev za pomoć iz Grada potkrijepili su i činjenicom da je u Gornjem Čelu Županijska lučka uprava ove godine dovršila radove vrijedne oko 28 milijuna kuna i proširila pristanište, s čime su se, smatraju Kalamotezi, stekli uvjeti za pristanak linijskog broda i povezivanje ovog otočnog mjesta s Gradom.

Kalamotezi su zadovoljni prijedlogom odluke koja će se naći danas pred vijećnicima.

– Mještani Gornjeg Čela svojedobno su pokrenuli inicijativu i poslali peticiju Gradu Dubrovniku za uvođenjem nove brodske linije zbog bolje komunikacije Gornjeg Čela s Gradom Dubrovnikom. Zahvaljujem svima koji su prihvatili naše zahtjeve. Gornje Čelo bila bi luka zaustavljanja u polasku i povratku. Obvezno 50 posto kapaciteta broda mora biti ostavljeno za mještane Gornjeg Čela. Otočno stanovništvo bi plaćalo 20 kuna povratnu kartu, a učenici i umirovljenici bi imali besplatnu kartu – kazao je Đuro Musladin komentirajući ovu odluku. Inače, za sada Jadrolinijin brod “Postira” na Kalamotu, i to u Donje Čelo, staje četiri puta dnevno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...