Danas i sutra izvješće o Hrvatskoj u Europskom parlamentu

Europski parlament danas će raspravljati, a sutra glasati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o zadnjem izvješću o Hrvatskoj u kojem će joj poželjeti dobrodošlicu kao 28. članici.

Zastupnici će raspravljati i glasati o prijedlogu rezolucije koji je 18. veljače izglasan na Odboru za vanjske poslove na temelju izvješća koji je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, češki socijaldemokrat Libor Rouček te o 13 amadnmana koji su podneseni na taj prijedlog, javlja HRT.

Od tih 13 amandmana tri je podnijela njemačka zastupnica Zelenih Franziska Katharina Brantner, a 10 parlamentarni izvijestitelj Libor Rouček.

Brantner se osvrnula i na predstojeći referendum u Dubrovniku o izgradnji sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu. Brantner predlaže da se u tekstu rezolucije “izrazi zabrinutost zbog gospodarskog pada i visoke stope nezaposlenosti, koji iznosi nešto ispod 20 posto”.

 

“Hrvatska ulazi spremna u EU”

Izvjestitelj Rouček predlaže da se u rezoluciji pozdravi ishod izbora za Europski parlament u Hrvatskoj i izrazi žaljenje zbog slabe izlaznosti. Rouček također predlaže da se u rezoluciji primi na znanje završno izvješće Europske komisije o monitoringu od 26. ožujka u kojem je Komisija ocijenila da je Hrvatska ispunila svih 10 zadaća koje je trebala obaviti do dana pristupanja. Predlaže i amandman u kojem bi se pozdravila ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Podsjećamo, vanjskopolitički odbor je u prijedlogu rezolucije ocijenio da Hrvatska ulazi spremna u EU-a te da su svi u Hrvatskoj, uključujući vladu i saborske zastupnike, svjesni da je vladavina prava i borba protiv korupcije proces koji stalno traje, kao i u drugim zemljama članicama te je odbacio amandmane rumunjske zastupnice Monice Macovei, koja je predlagala uvođenje nadzora i nakon pristupanja.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...