Dončić: “Do sredine 2014. godine posao gubi 10 tisuća ljudi!”

Do sredine iduće godine broj zaposlenih u javnim poduzećima u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture smanjit će se za 10 tisuća, najavio je jučer ministar Siniša Hajdaš Dončić. Nažalost, najviše zaposlenih izgubit će posao u Hrvatskim željeznicama, Hrvatskim autocestama, Autocesti Rijeka-Zagreb i Hrvatskoj pošti, rekao je ministar, izdvojivši samo poduzeća s najvećim prihodima.

– Početkom prošle godine u tim poduzećima bilo je 17.800 zaposlenih. Do kraja 2012. broj je smanjen za 1.200, a danas za ukupno 2.400, ako se ubroje zaposleni s potpisanim ugovorima u HŽ Cargu i HŽ Infrastrukturi, rekao je Hajdaš Dončić na okruglom stolu o restrukturiranju javnih poduzeća, kojeg je priredio časopis Banka. Riječ je o ubrzanom restrukturiranju u suradnji sa sindikatima.

Do sredine iduće godine iz sustava bi trebalo izaći ukupno 10 tisuća ljudi, izjavio je Dončić, objašnjavajući da su to procjene smanjivanja zaposlenih do kraja mandata. U prvoj fazi iz HAC-a će otići 300 ljudi, nastavio je Dončić, a kao razlog je naveo širenje elektronske naplate cestarine i udovoljavanje europskom prosjeku zaposlenih po kilometru. Tijekom svibnja ministar očekuje prijedloge savjetnika o tome koji bi model bio najbolji za monetizaciju autocesta, u sklopu njihovog davanja u koncesije, čime bi se riješio njihov rastući dug.

– Ako nam modeli, koje će savjetnici predložiti, ne budu odgovarali, mi ne moramo ići u monetizaciju, upozorio je Hajdaš Dončić. Kaže da je dug autocesta lani iznosio 27 milijarda kuna, a ove godine popeo se na 37 milijarda.

Na tom skupu, kojeg su organizirale udruge hrvatskih banaka i poslodavaca, uvodničarka Suzana Košćak oštro je kritizirala nedjelotvornost 23 javna poduzeća u Hrvatskoj. Kad se zbroje svi njihovi rezultati, kaže, lani su poslovala s gubitkom. Zatražila je od Vlade da restrukturiranjem smanji njihove troškove i broj zaposlenih.

– Vlasnik javnih poduzeća trebao bi konačno početi živjeti od njihovih zarada, od dividendi, a usto puniti proračun uspješnim i bogatim privatizacijama većinskih paketa, rekla je Košćak, poručujući Vladi da uz pomoć javnih poduzeća ne treba kupovati socijalni mir. To je ponukalo predsjednicu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgicu Spevec da brani položaj javnih poduzeća.

– Vara se svaki onaj koji misli da javna poduzeća svoju ulogu trebaju ostvarivati isključivo na tržištu, rekla je Spevec, napominjući da za obavljanje svojih javnih usluga ona trebaju državne potpore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...