DORH istražuje vezu Rohatinskog i Kabe?

Istraga DORH-a u slučaju Karlovačke banke proširila se i na Željka Rohatinskog, pod povećalom istražitelja našao se kredit koji je ta banka dala tvrtki Romah, u vlasništvu Marije Rohatinski, supruge bivšeg guvernera.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Večernji list piše da je Marija Rohatinski dobila kredit od Karlovačke banke kojima je plaćala radove za uređenje kuće obiteljske kuće na Gornjem Bukovcu, gdje je bila registrirana tvrtka Romah. Navodno je obitelji Rohatinski dio kredita za te radove Karlovačka banka – otpisala.

Od kada je uhapšena Marija Šola, propituje se odgovornost HNB-a, a priča o eventualnom propustu prilikom nadzora centralne banke dobiva novu dimenziju nakon što je Večernji list objavio kreditni aranžman Romaha i Kabe. U Karlovačkoj banci pokušali smo provjeriti je li točna informacija o kreditiranju Romaha, i kakve je uvjete imala tvrtka guvernerove supruge, no do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Tu malu špeditersku tvrtku koja je poslovala s gubicima, preuzeo je 2008. godine Agrokor, u koji je ubrzo, nakon odlaska iz HNB-a prešao i Željko Rohatinski. Kontaktirali smo Agrokor kako bi zamolili za komentar Marije Rohatinski, i od tamo su nam odgovorili: ‘Željko Rohatinski je prije otprilike tjedan dana nekim medijima dao odgovore po sličnim pitanjima i nema potrebu za dodatnim komentarima. Za sve što ste pitali postoji dokumentacija u nadležnim institucijama iz koje su vidljivi način i rezultati poslovanja’, odgovorila je glasnogovornica Anja Linić. Na našu molbu da bismo željeli komentar Marije Rohatinski, koja je bila vlasnica tvrtke, nisu odgovorili.

Nakon uhićenja obitelji Šola bivši guverner Rohatinski tvrdio je da je HNB učinio sve što je trebao, te da je u Kabu postavio privremenu upravu 2010. godine nakon što su uočili nepravilnosti u poslovanju. No, prema tvrdnjama Večernjaka nepravilnosti su uočene 2006., iste godine kada je Kaba kreditirala Romah, a HNB tada nije reagirao. List piše da je 2007. na nepravilnosti upozoravala vijećnica u Karlovcu Jasna Plevnik, koja nam se danas nije javljala na telefon.

Da su Marija Šola i Željko Rohatinski bili u prijateljskim odnosima nije tajna. U Glorijinom članku ‘Privatni život najboljeg bankara’ bankarica je kazala da Rohatinskog poznaje još iz studentskih dana. ‘Ljudi su u njemu prepoznali čovjeka koji je spreman žrtvovati se za opće dobro, stručnjaka koji nije vezan uz politiku i bori se za svoje stavove, a iznad svega je skroman, pošten i moralan. To su osobine koje svi mi priželjkujemo’, hvalila ga je Marija Šola, četri godine prije nego je uhapšena zbog sumnji da je sudjelovala u izvlačenju novaca iz banke.

Prema nepotvrđenim informacijama Večernjaka, tužbu prema HNB-u podnijet će i neki od malih dioničara Kabe, jer je središnja banka još 2006. godine znala za situaciju u banci, a nije poduzimala potrebne mjere.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...