Država tuži Mamića, ali HNS ga – oslobodio!

A trebalo  je biti sasvim obratno; HNS je, kako što je i najavio, trebao sankcionirati Zdravka Mamića, a država ga nije trebala procesuirati samo zato jer je uvrijedio ministra, kao mnoge druge “obične” ljude prije. Jednoglasnom odlukom IO HNS-a obustavio je postupak koji je sam pokrenuo. Odluku nije obrazložio, tek ju je notirao.

Zdravko Mamić pre HNS-om je čist, iako ga država kazneno goni jer je prekršio Kazneni zakon, čl. 325., javnim poticanjem na mržnju i nasilje, prilikom vrijeđanja ministra Željka Jovanovića.

Svi se trse da ih Mamić “nabije”

Nema tko se nije grebao za komadić slave nakon stravičnog Mamićevog istupa u emisiji Soundseta. Od predsjednika marginalnih stranki do predsjednika države, gay udruga i sindikata, prebrojavala su se krvna zrnca kao u mračnim 90-tim i ocrtavale stranačke boje. Premijeru je bilo najgore što je Mamić “to” naučio od HDZ-a. Svi su imali nešto reći o nedopustivoj uvredi civilizacijskog poretka, svi su se trsili da ih baš tih dana Mamić nabije.

Dok je Mamić nabijao novinare – nisu se javljali. Zato je pravosudni performans trebao izostati i ovaj put. K tome je Mamić, da se pojača dojam reda par dana uoči utakmice sa Srbijom, prenoćio u pritvoru.

HNS se tih dana požurio ograditi od gazde, tim više jer su simultano emitirali poruke mira i dostojanstva. Uefa i Europa stavili su nas pod povećalo uoči političke, visokorizične utakmice, a Mamićeva osuda ministrovog podrijetla izbacila je HNS iz tračnica. Vrbanović nas je tada, sav u hajpu, obavijestio da pokreće postupak protiv Mamića i da će ga procesuirati prema nedavno usvojenom Kodeksu za ponašanje nogometnih djelatnika. HNS najavio, HNS povukao. Neće biti prvi put da krše vlastita pravila, no nisu ih u stanju dovoljno brzo mijenjati kao nekad master svih postupaka, Zorko Srebrić.

HNS pokazao autonomnost, država nesposobnost

Prema Kodeksu koji je HNS svečano predstavio, Mamić je zbog ponavljanja djela trebao biti kažnjen suspenzijom od pola godine (platio je najveću novčanu kaznu zbog “Nećeš razbojniče”) ili u blažoj verziji tri mjeseca.

Već je i sama glasina da će Mamić opet proći samo uz novčanu kaznu izazvala osudu prava, ali HNS nas je sve iznenadio. Mamića neće kazniti uopće. Nogometni savez je još jednom dokazao svoju autonomnost, a država nesposobnost.

Nejasno je tek zašto su ga u Savezu uopće prijavljivali i je li odluka o obustavi procesa iskaz apsolutne moći Dinamovog gazde, ili krije i poruku mašineriji ministra Željka Jovanovića, čije izjave o “oprašivanju komaraca u močvari” u HNS-u tretiraju kao govor mržnje.

Priopćenje IO-a HNA-a:

Izvršni odbor HNS-a je 22. travnja 2013. održao 22. sjednicu. Od donesenih odluka izdvajamo:

1. Primljena je na znanje informacija o zaključcima Uefine Komisije za sigurnost i stadione. Komisija je utvrdila da se znatno poboljšala sigurnosna situacija u hrvatskom nogometu, pozdravila dosad obavljene aktivnosti te će Izvršnom odboru Uefe dostaviti pozitivno mišljenje o naporima HNS-a u provođenju Akcijskog plana borbe protiv nasilja na stadionima. Nastavit će se daljnja uska suradnja Ministarstva unutarnjih poslova i odjela za sigurnost HNS-a radi daljnjih koordiniranih aktivnosti na području regije.

2. Jednoglasno je odlučeno da se disciplinski postupak protiv člana Izvršnog odbora Zdravka Mamića obustavlja.

3. U okviru završnice Hrvatskog nogometnog kupa odigrat će se, kao predigra, završnice Kupa za kadete i juniore. Juniori će finalnu utakmicu igrati dana 8. svibnja 2013.. prije prve utakmice seniora, a kadeti 22. svibnja 2013., prije druge seniorske utakmice.

 

4. Potvrđene su cijene ulaznica za utakmicu Hrvatska-Škotska.

Tribina Sjever-gore: 50 kuna

Tribina Sjever-dolje: 70 kuna

Tribina Jug: 60 kuna

Tribina Istok: 120 kuna

Tribina Zapad-gore: 120 kuna

Tribina Zapad-dolje: 250 kuna

Očekuje se dolazak oko 1500 škotskih navijača, za koje će biti pripremljen poseban program.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...