Fizičar tvrdi da je otkrio zvuk Velikog praska: Poslušajte kako zvuči

Fizičar John Cramer tvrdi da ima dokaze da je u trenucima Velikog praska postojao zvuk, a čak je napravio i simulaciju te “duboke buke” koja se navodno odvijala u trenucima kad je nastajao svemir.

Naime, nakon Velikog praska svemir se tako brzo širio da je sama tvar rezonirala i proizvodila iznimno dubok zvuk, a zvučni su valovi bili “razvučeni” i “izvijeni”: “U trenucima najranijeg širenja svemira, zvučni su valovi prolazili kroz gusti medij koji se zatvarao sam u sebe, tako da je hipersfera svemira odjekivala baš poput zvona”, ispričao je Cramer, inače profesor fizike na Sveučilištu Washington, za Tech News Daily.

Efekt koji je ovaj zvuk izazvao sličan je onom koji bi se dogodio kad bi čitavu Zemlju pogodio potres jačine 9 stupnjeva po Richteru te tako prouzročio da cijeli planet doslovno zvoni. Ali, u ovom slučaju zvonjava je prekrila čitav svemir. Osim toga, taj je zvuk bio toliko dubok da je u svojoj simulaciji Cramer morao frekvenciju zvuka povisiti 100 septilijuna puta kako bi ga čovjek mogao čuti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...