Francuska ozakonila gay brakove!

Osobe istog spola od danas će u Francuskoj moći sklapati brakove. Naime, parlament te zemlje u utorak je izglasao zakon kojim Francuska postaje 14 država na svijetu koja omogućava sklapanje gay brakova.

Ovaj Hollandov zakon pod nazivom ‘brak za sve’ je najznačajnija reforma u francuskom društvu još od 1981. kada je Francois Mitterand ukinuo smrtnu kaznu. Ta je odluka podijelila naciju kako što je bio slučaj i s raspravom o gay brakovima.

Za zakon su glasala 331 zastupnika u parlamentu, 225 ih je bilo protiv. ‘Mnogi će se Francuzi ponositi ovom odlukom’, istaknula je ministrica pravosuđa Christiane Taubira u parlamentu te dodala kako će protivnici legalizacije gay brakova koji su i danas prosvjedovali biti dirnuti radošću gay mladenaca, piše Reuters.

Ovoj odluci prethodila žestoka javna rasprava koja se često odvijala na pariškim ulicama. Protivnici ove odluke nekoliko su puta prosvjedovali u velikom broju na pariškim ulicama, a kao popratna pojava povećao se broj zločina iz mržnje.

Predsjednik François Hollande priznao je da se u zemlji čine nasilna homofobna djela te je poručio da je pravo na prosvjed priznato Ustavom, no da nijedan prosvjed ne smije ugrožavati javno dobro i da ne smije biti napada na druge osobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...