Hawking savjetuje – napustite Zemlju

Poznati fizičar i kozmolog Stephen Hawking se oglasio povodom potrebe Čovječanstva da više uloži u svemirske letove i kolonizaciju drugih svjetova. Prema njemu – želimo li preživjeti kao vrsta, nema nam druge nego kolonizirati sve što se u svemiru dade kolonizirati, odnosno barem dio ljudi poslati na druge planete kako bi izbjegli katastrofu koja se nazire.

Po Hawkingu, Zemlja jednostavno neće još dugo odolijevati ljudskim nasrtajima, odnosno, nećemo preživjeti biše od 1000 godina ne krenemo li sa svemirskom kolonizacijom. Izjavu koju prenosi Los Angeles Times dao je tijekom predavanja na Institutu za regenerativnu medicinu Cedars-Sinai, kamo je došao informirati se o novoj tehnici liječanja ALS-a, teško motorne bolesti od koje i sam boluje, primjenom matičnih stanica.

Ovo je u skladu s njegovim ranijim tvrdnjama u tom smislu i pozivima za što skoriji povratak na Mjesec, te kolonizaciju Marsa.

Za razliku od mnogih njegovih kolega koji eventualni kontakt sa nezemaljskom inteligencijom jedva čekaju, po Hawkingu kad se to dogodi, neće završiti dobro. Oslanjajući se na iskustva iz ljudske povijesti  gdje su tehnički napredniji kolonizatori praktički istrijebili domicilno stanovništvo, Hawking smatra da bi i eventualni inteligentni, a tehnički potkovaniji nezemljani nama mogli napraviti to isto. Stoga – savjetuje protiv kontaktiranja s „malim zelenim“ i posebice je bio protiv voljnog slanja zemaljskog signala u svemir koji se dogodio prošlog kolovoza s opservatorije Arecibo u Portoriku. Po Hawkingu, to je jednako povlačenju bijesnog psa za rep.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...