I ovi sretni događaji su izvor stresa

Nisu samo tužni događaji stresni. Neki od najsretnijih trenutaka u životu mogu biti iznimno stresni, no iako stres uglavnom ima negativno značenje, u ovim situacijama riječ je o dobrom stresu.

 

Planiranje godišnjeg

Otići iz ureda, ugasiti računalo i posvetiti se sebi, nešto je što po definiciji treba biti opuštajuće i sretno. No ustvari može prouzrokovati puno stresa. Prema istraživanju Expedia.coma, 53 posto Amerikanaca ne vraćaju se odmorni s putovanja, a čak 30 posto i na godišnjem odmoru bori se sa stresom uzrokovanim poslom. Naime, ostavljanje odgovornosti može također uzrokovati osjećaj krivnje.

‘Većina nas se cijelo vrijeme osuđuje. Posebno radoholičari. Nikad nam nije dosta. Preispitajte te osjećaje’, kaže dr. Bryan E. Robinson.

 

Nedjelja

Dan odmora za većinu zaposlenih prije je dan stresa negoli opuštanja. Naime, taj dan je uvod u novi radni tjedan i ustvari može biti jako depresivan i izazivati nervozu upravo zbog obveza koje su ispred nas. Kako biste barem malo ublažili osjećaj napetosti, bilo bi dobro da tog dana organizirate obiteljsko druženje, neke aktivnosti, okružite se prijateljima ili volontirate.

 

Novi posao ili promaknuće

Prema jednom istraživanju odjela za upravljanje ljudskim potencijalima tvrtke Development Dimensions International, čak šest od deset menadžera vrlo visoko je rangiralo razinu stresa zbog novog posla ili promaknuća. Po razini stresa novi posao stavili su tik iza razvoda.

Iako je novi posao uzbudljiva prilika, može izazvati pritisak i nervozu. Fokusirajte se na napredak, a ne na perfekciju.

 

Zaljubljivanje

Iako bi ljubav i zaljubljivanje samo po sebi trebalo oslobađati od stresa, u ranoj fazi zaljubljivanja emocionalni vrtlog može izazvati popriličan stres. Intimnost s novim partnerom može biti okidač za nervozu, strah, uzrokuje hormonalne promijene, promijene raspoloženja, uzrokujući jedno specifično stresno stanje. No kako zaljubljenost na ljude djeluje i kreativno, Psychology Today savjetuje da u tom periodu nešto crtate i pišete, a te bi vam aktivnosti odlično poslužile za umanjivanje stresa.

 

Rođendani

Kao i drugi emocionalni događaji, i rođendani su vrlo stresni zbog stresa planiranja. Također su podsjetnik da ste sve stariji i mogu uzrokovati stres zbog budućnosti, ali i navesti vas na preispitivanje prošlosti i kajanje zbog nekih prošlih događaja.

 

Zaruke i vjenčanje

Ono što bi trebao biti ‘najsretniji dan u životu’ pretvara se u noćnu moru u kojoj preispitujete jeste li sve pripremili, hoće li sve dobro proći i kako će proći. Prema jednom istraživanju, čak 50 posto mladenki priznalo je da su pod znatno većim stresom nego što su očekivale. U posljednja tri tjedna pripreme, čak 11 sati tjedno provode u planiranju sitnica oko vjenčanja. Stručnjaci savjetuju da se probaju opustiti, nađu vrijeme samo za sebe i fokusiraju se na ono što je doista bitno.

 

Umirovljenje

Još malo i odlazite u mirovinu. Divno. Ne trebate više raditi, dizati se ujutro, možete se organizirati i raditi sve one stvari koje ste propustili. No sad vas muče financijerske brige, ali i nervoza zbog odlaska na posao i toliko slobodnog vremena. Probajte pronaći novi hobi ili neku aktivnost kako biste barem malo olakšali tranziciju s radnog vijeka u mirovinu.

‘Iako su ovi događaji po svojoj prirodni izrazito pozitivni, izazivaju sve one klasične simptome stresa kao što su plač, zbunjenost, smanjena koncentracija, gubitak apetita, nesanica i sl. Sasvim je normalno da se u takvim situacijama javlja nervoza i rastresenost jer se radi o događajima koji su snažnog intenziteta, a dogode se jednom ili nekoliko puta u životu. Reakcije poput plača mogu samo biti znak da to intenzivno proživljavamo’, objašnjava psihologinja Ana Žele, dodajući da stres osjećamo i zato što je riječ o događajima koji nam donose veliku promjenu u životu.

U trenutku kad se to događa pitamo se možemo li se s tom velikom promjenom nositi. Budući da se ipak radi o prelijepim događajima, trebamo imati povjerenja u sebe i objeručke prihvatiti promjenu koju nam život donosi. Trebamo znati, pojašnjava Žele, da ćemo tijekom proživljavanja nove situacije razviti nove vještine koje će nam za to trebati. U svakom slučaju, treba uživati u lijepim i velikim događajima jer to život čini životom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...