Ipak bez uhićenja za bombe na Bostonskom maratonu

Američki Senat nije prihvatio mjere o uvođenju strože kontrole kupaca oružja, zadavši tako snažan udarac kampanji američkoga predsjednika Baracka Obame i njegovu nastojanju da smanji mogućnost oružanih napada nakon pokolja u školi u Newtownu.

Unatoč vrlo emotivnim molbama obitelji žrtava iz Newtowna u Connecticutu i potpore javnosti, mjere uvođenja strožih kontrola u internetskoj prodaji oružja odbačene su s 54 prema 46 glasova.

‘Sve u svemu, ovo je sramotan dan za Washington’, rekao je ljutitoObama komentirajući glasovanje, dodavši samo da ‘još nije gotovo’.

Amandman demokrata Joea Manchina iz Zapadne Virginije i republikanca Pata Toomeya iz Pennsylvanije davali su nadu Obami da će zakon o kontroli oružja biti prihvaćen nakon što je u prosincu u pucnjavi u osnovnoj školi u Newtownu poginulo 20 djece i šestero odraslih.

‘Srca su nam slomljena, ali ne i duh’, rekao je nakon glasovanja Mark Barden, otac žrtve.

Ni ostale mjere koje je podupirao Obama – uključujući prijedlog da se zabrani oružje poput onoga korištenog u napadu u Connecticutu – nisu prihvaćene u Senatu.

‘Sve se svelo na politiku’, rekao je Obama dodavši da se previše senatora boji da će im glasna manjina vlasnika oružja okrenuti leđa na sljedećim izborima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...