Iz Bokanjačke se šume izvuklo sto vreća smeća

Za manje od sat vremena napunili smo više od sto velikih najlonskih vreća različitim vrstama otpada. Svašta smo našli: pet ambalažu, plastiku, stari namještaj, automobilske dijelove, a najgore je s građevinskim otpadom. Hrpe su na svakom koraku.

Umjesto da ovo bude gradsko izletište, očito je postalo ilegalno odlagalište otpada – kazala nam je predsjednica Udruge “Eko Zadar” Atana Grbić nakon završetka akcije čišćenja Bokanjačke šume koja je održana u subotu u povodu Dana planeta Zemlje. Akcija je organizirana u suradnji s Hrvatskim šumama, Gradom Zadrom i gradskim komunalnim službama, a okupila je stotinjak volontera među koji su bili učenici i nastavnici Osnovne škole Šime Budinića, studenti Zadarskog sveučilišta, ekološki aktivisti, djelatnici “Čistoće” i stanovnici Bokanjca.

Čistilo se na potezu od trgovinskog centra Plodine na Žmirićima do križanja za Put Bokanjca, a u dva sata marljiva rada nakupilo se nekoliko kamiona različitog otpada. Najgore u bokanjačkoj borovoj šumi ipak su velike količine ilegalno deponiranog građevinskog otpada u što smo se mogli i sami uvjeriti. Uz zemljani put kojim se ulazi u šumu hrpe su sa svake su strane, doslovno svakih pet metara. Umjesto šparoga, iz trave vire pločice, armature, debeli najloni, betonski blokovi, cigle…

– Ljudi očito nisu informirani o načinu zbrinjavanja građevinskog otpada. On se može deponirati na gradskom smetištu. Ako ga dovezete osobnim vozilom, nećete platiti ništa, no tvrtke moraju platiti naknadu po kubičnom metru – podsjeća Atana Grbić koja je nakon završetka akcije “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš na Bokanjcu” zajedno s većinom volontera produžila prema Musapstanu gdje je cijelu subotu poslijepodne povodom Dana planeta Zemlje organiziran bogat program s ciljem da se Zadrane u što većem broju privuče na druženje u jednoj od najljepših borovih šuma u Dalmaciji. Nakon prošlogodišnje akcije čišćenja, koju je također organizirala Udruga “Eko Zadar”, musapstanska šuma je uglavnom očišćena od krupnog i drugog otpada – podsjeća Atana Grbić.

Inače, posljepodnevni program na Musapstanu okupio je nekoliko stotina Zadrana, a počeo je bicklijadom od Narodnog trga do Musapstana i kros duatlonom (trčanje-bicikla) za djecu i odrasle.

Renato Kraljev iz Udruge kuhara pripremio je stotinjak porcija proljetnog rižota sa šparogama, članovi Ki-Akido kluba Zadar izveli su nekoliko pokaznih vježbi, a iz Kyudo kluba Zadar održali su demonstraciju iz japanskog streličarstva.

Najmlađe su ipak najviše privukli konji iz Konjičkog kluba “Kasko-jahanje” te likovne radionice u prirodi koje su vodili Boris Mustać i Sandra Tomić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...