Izložba povodom 450. godišnjice vođenja matičnih knjiga

U prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru danas je otvorena izložba povodom 450. godišnjice vođenja matičnih knjiga.

Pisane su uglavnom kurzivnom glagoljicom, a svećenici u maticama nisu unosili samo službene podatke o rođenju, vjenčanju ili smrti, nego su dopisivali i povijesne podatke, molitve, pjesme i druge činjenice o mjesnim događajima.

Početak evidencije o činjenicama krštenja ili smrti seže u 3 stoljeće, a nakon Tridentskog koncila uvode se i propisi o evidenciji krizmanih, te ispovjedanih i pričešćenih. U europskim zemljama pisane su na latinskom, na zadarskom području na glagoljici. Najstarija sačuvana je s otoka Oliba iz 1565. godine kazao je monsinjor Pavao Kero.

U zaleđu Zadra nije sačuvano puno matica, u primorju je situacija puno bolje od Biograda, Bibinja i Sukošana gdje ih je najviše matica očuvano, a također dobro su sačuvane i matične knjige na zadarskim otocima, dodao je don Kero.

Matične knjige na zadarskom području pišu se na glagoljlici sve do početka 19 stoljeća. Napoleon je zabranio uporabu glagoljice, a austrijske vlasti uvele su tabelarne matice koje se počinju voditi od 1825. U nekim maticama bilježeni su, osim podataka o činjenicama rođenja, vjenčanja i smrti i neki podaci o vjerskim i seoskim običajima. Matične knjige upotpunjuju spoznavanje svakodnevnog života na našim područja od 16 satoljeća do danas, a neke od njih predstavljene su u jednoj od izložbenih dvorana Stalne izložbe crkvene umjetnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...