Javna tribina o ruralnom turizmu: Dalmatinska zagora može mnogo ponuditi

Puna dvorana hotela Atrium pokazala je najbolje značaj javne tribine ”Razvoj turizma na području Dalmatinske zagore” koja se održala danas u organizaciji Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

– Cilj javne tribune je raspraviti izazove razvoja turizma na području Zagore, ukazati na ulogu i važnost turističkog razvoja, te predložiti moguća rješenja daljnjeg razvoja, a sve koristeći poluge destinacijskog menadžmenta- kazao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella koji već duže vrijeme radi na projektima koji bi Zagoru postavili na važnu turističku mapu. Spomenimo eko-etno sela, tematske staze, antičke ceste…, a za koje je do sada uspješno koristio sredstva EU fondova.

Dalmatinska zagora, prema riječima Stelle, itekako ima potencijala, a svako mjesto ima svoju priču potrebnu za brendiranje i porast broja turista. Bilo da se radi o Dugopolju ili ”vratima Zagore” kako je nazvan, čiji su čelnici napravili i plan razvoja turizma, Vrlika u kojoj će se graditi sportski centar, Sinj kao mjesto religioznog turizma…

Župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader je podsjetio na izložbu u Klovićevim dvorima u Zagrebu  ”Zagora nepoznata zemlje”, održanoj prije nekoliko godina gdje je pokazan potencijal Zagore.

Prije dvije godine izrađen je i Plan razvoja turizma Splitsko-dalmatinske županije koji u narednih deset godina predviđa 100 milijuna eura prihoda od turizma, dvije tisuće ljudi zaposlenih, pet tisuća novih postelja i milijun turističkih noćenja.

– Nakon dvije godine, riješili smo vodoopskrbu u 98 posto područja, telefoniju, prometnice, poradili na tri ključna tunela da bi se ostvarila prometna povezanost, Sveti Ilija, Kozjak te tunel Ravče- Drvenik. Predvidjeli smo turističke zone i mogu kazati da nam danas nedostaje samo direktna investicija – istaknuo je Sanader.

Kazao je i da potiču na razvoj zdrave hrane, te da je cilj preko udruge Zdravi grad u suradnji s kooperantom proizvoditi zdravu hranu koja bi se potom otkupljivala.
Načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja je podsjetio da su u u Dugopolju nakon uspješnog gospodarstva, pokrenuli i razvoj turizma. Prije dvije godine je, naime, otvoren Turistički ured u Dugopolju i izgrađen hotel Katarina.

– Hrvatski turizam može ići naprijed unatoč krizi. Zagora ima mnogo za ponuditi, od prirodnih ljepota, gastronomske autohtone ponude do kulturnih čari – istaknuo je Ževrnja.

Spomenimo da je pozitivna iskustva javnosti ponudio Rober Baćac, direktor konzorcija ruralnog turizma Istre – Ruralis. Istra, naime, već godinama uspješno brodi ruralnim turizmom. A da Splitsko-dalmatinska županija ne dopušta stihijski smjer ruralnog turizma, nego ga ozbiljno promišlja i usmjerava, svjedoči i spomenuta strategija razvoja turizma. Uz Istru, Dalmacija je jedina sa strategijom razvoja turizma.

Kao dobar turistički, ujedno i gospodarski primjer istaknimo etno-selo Kokorići Zvonka Pervana. U okolici Vrgorca, naime, prvo je sagradio hotel, a paralelno s njim, stvarao je i destinaciju. Prošlu je godinu imao između dvije i pol tisuće gostiju, a što je najljepše od svega, hrana na stolu gosta je ona proizvedena u selu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...