Jedite ovo barem dva puta tjedno i produžit ćete život za par godina

Iako je povezanost omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca poznata otprije, najnovije istraživanje je prvi put dokazalo povezanost razine masnih kiselina u krvi i manjeg rizika smrtnosti.

Omega-3 masne kiseline, zastupljene u masnoj ribi i plodovima mora, štite srce i smanjuju rizik umiranja od srčanih bolesti za 35 posto. Uz to, sveukupni rizik prerane smrti kod starijih osoba snižen je za 27 posto, pokazalo je novo istraživanje.

Iako je povezanost omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca poznata od ranije, istraživanje koje su proveli stručnjaci s Harvard School of Public Health, po prvi je put direktno povezalo razinu masnih kiselina u krvi i manji rizik smrtnosti.

Istraživači su tijekom 16 godina pratili 2,700 osoba starih 65 godina i više te dobrog zdravlja. Ispitanici su redovito davali uzorak krvi, išli su na sistematske preglede i odgovarali na pitanja o svom zdravlju, životnim navikama i eventualnim bolestima.

 

Viši udjeli masnih kiselina, manja smrtnost

Rezultati su pokazali kako su pacijenti s visokim udjelom svih tipova omega-3 masnih kiselina u krvi, individualno ili kombinirano, imali manji rizik od prerane smrti. Jedan tip, poznat kao dokozaheksaenoinska kiselina (DHA), povezana je s 40 posto manjim rizikom od smrti od bolesti srca.

Drugi tip omega-3 masnih kiselina, poznat kao dokozapentaenska kiselina (DPA), snižavala je pritom rizik od moždanog udara, dok je eikozapentaenska kiselina (EPA) povezana s nižim rizikom od srčanog udara koji nije fatalan.

Ukupno gledano, pacijenti s najvišim razinama sva tri tipa masnih kiselina u krvi imali su 27 posto niži rizik od preranog umiranja od bilo kojeg uzroka te su u prosjeku živjeli dvije godine i deset tjedana dulje, piše u istraživanju objavljenom u časopisu, Annals of Internal Medicine.

‘Iako je prehrana koja uključuje ribu već ranije povezana sa zdravljem, tek je mali broj istraživanja povezao razine omega-3 masnih kiselina i smrtnost starijih osoba. Naše istraživanje potvrđuje važnost omega-3 masnih kiselina za kardiovaskularno zdravlje i pokazuje kako konzumacija ribe kasnije u životu može utjecati na duljinu i kvalitetu života’, rekli su autori studije.

Pritom su najbolji rezultati primijećeni kod osoba koje su od konzumiranja vrlo malih količina ribe prešli na konzumiranje ribe dva puta tjedno.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...