Južna Koreja podigla razinu pripravnosti, Sjeverna Koreja sprema testiranje rakete srednjeg dometa

Južna Koreja podigla je razinu pripravnosti zbog indicija da se Sjeverna Koreja sprema na novo testiranje raketi srednjeg dometa. Najmanje jedna raketa dometa 3.000 kilometara spremna je za lansiranje, tvrde američki i južnokorejski izvori.

Pyongyang već tjednima šalje prijeteće poruke Južnoj Koreji, SAD-u i Japanu. Sjeverna Koreja jučer je upozorila strane državljane u Južnoj Koreji neka se evakuiraju u slučaju rata jer im ne žele nauditi.

Novo testiranje projektila bit će ocijenjeno kao nova sjevernokorejska provokacija, ali ne predstavlja nikakvu značajniju vojnu akciju, osim ako nešto ne pođe po krivu. Naime, projektile srednjeg dometa testirali su i prije, ali i otkako su narasle tenzije na Korejskom poluotoku.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponovno je jučer upozorio na teške posljedice moguće eskalacije sukoba Sjeverne Koreje s njenim brojnim neprijateljima. Pozvao je Sjevernu Koreju da "smiri provokativnu retoriku" te rekao da "bilo kakav mali incident izazvan pogrešnom procjenom može uzrokovati situaciju koja se više ne bi mogla kontrolirati".

Japan je jučer zbog mogućeg lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje rasporedio svoje proturaketne štitove na tri lokacije oko Tokija, potvrdio je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga. Kako prenosi CNN, proturaketni štitovi su postavljeni u središnjem okrugu Ichigaya te u predgrađima Asaka i Narashino.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...