Kako brže tipkati

QWERTY raspored tipkovnice nastao je u 19. stoljeću da bi omogućio – sporije tipkanje. Osmislio ga je jedan američki urednik kako bi se pisaći strojevi manje kvarili (od prebrzog tipkanja) i igrom slučaja održao se do danas. Nekako smo ga podnosili dok smo pisali po mehaničkim tipkovnicama, ali danas kad sve češće pišemo po virtualnim on-screen tipkovnicama tableta i mobitela, vrijeme je da i raspored tipkovnice uđe u 21. stoljeće.

Novi raspored nazvan KALQ razvili su znanstvenici njemačkog Max Planck instituta za informatiku a prilagođen je tipkanju palcima po ekranu. Nastao je nakon analize 5,6 milijuna mogućih kombinacija tipaka, provedenih na korpusu od 600 tisuća e-mailova razmijenjenih u slučaju Enron – zlatnog rudnika za sve znanstvenike koji proučavaju govorni engleski jezik. KALQ omogućuje 34 posto brže tipkanje u odnosu na standardni QWERTY raspored a optimalni rezultati postižu se nakon nekih 8 sati učenja i vježbanja – prava sitnica u odnosu na minimalno 20-30 sati koliko zahtijevaju tečajevi učenja tipkanja po standardnom rasporedu. A nije nebitan ni podatak da KALQ tipkovnica zauzima manje mjesta na ekranu mobilnog uređaja od QWERTY tipkovnice…

KALQ će već slijedećeg mjeseca biti besplatno dostupan u obliku aplikacije za Android uređaje. Neće biti patentiran pa će ga lako biti prilagoditi za druge jezike te druge platforme (iOS, Windows Phone…).

Inače, i tekst koji čitate napisan je na tabletu, ali uz pomoć dodatne opreme – QWERTZ tipkovnice. Je li taj dodatak pred izumiranjem?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...