Kako vježbama disanja umanjiti svakodnevni stres

Ako se osjećate kako od posla više ne možete disati, niste sami. Dvije od pet odraslih osoba vjeruje da pati od kroničnog stresa na poslu. Evo savjeta kako vam disanje može pomoći da kontrolirate stres i budete kreativniji na poslu.

Na poslu provodite duge radne sate, ramena su vam pogrbljena nad računalima, provjeravate e-mailove brzinom munje pa nije ni čudo što nemate vremena ni disati.

No disanje je važnije nego ikada prije. Duboko disanje ne bi smjelo biti samo rezervirano za satove joge i meditaciju, ono mora biti bitan alat u vašem životu, objašnjava Judy Martin, novinarka koje je osnovala WorkLifeNation.com, stranicu posvećenu borbi protiv stresa na poslu.

Dah je sila koja nas drži u ljudskom obliku, temeljna transakcija života, gorivo koje nam pomaže upravljati stresom i iskra paljenja za kreativni impuls. U novom svijetu rada u kojem je toliko stvari izvan vaše kontrole važno je razumjeti kako je disanje jedina stvar kojom možemo ovladati. Kanaliziranje daha pomaže nam da budemo svjesni gdje ćemo usredotočiti našu pažnju te kako biti u interakciji s našim suradnicima. Svijest je potaknuta kada se dah njeguje. Duboko i usporeno disanje pomaže aktivirati parasimpatički živčani sustav i dati signal mozgu da oslobodi hormone koji vas smiruju. To stvara atmosferu u kojoj donosite bolje odluke.

Disanje su vrata u tihi prostor unutar samih nas. Evo pet savjeta kako disanjem možete razbiti radni stres.

 

1. Jutarnje disanje

Postavite alarm 10 minuta prije nego što vam je potrebno. Sjednite u krevetu u udobnom položaju i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz trbuha, kao da želite zamagliti ogledalo. Zvučat ćete kao Darth Vader. Zatim zatvorite usta i nastavite udisati i uzdisati nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

 

2. Disanje u vožnji

Kada putujete do posla ili se kod kuće pripremate da počnete raditi za stolom, pokušate primijetiti svoj dah. Ako ste u gustom prometu, stres se povećava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeći do tri, zadržite se za trenutak i izdahnite na tri. Dok dišete, mislite u sebi ‘udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir’.

 

3. Disanje kao uzemljenje

Prije nego što započnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sjednite udobno s uspravnom kralježnicom, opuštenih ramena, glave usklađene s kralježnicom i bradom paralelno s podom. Stavite desnu ruku na trbuh. Udahnite u jamu trbuha, duboko u dijafragmu i osjetite kako vam je dah gurnuo ruku poput Budinog trbuha. Dišite i osjetite kako se dah širi tijelom.

 

4. Disanje za podizanje energije u sredini dana

Do sredine dana raspolažemo s dosta ustajalog zraka. Sjednite uspravno uspravne kralježnice. Otvorite usta i oblikujte zvuk zadihanosti izmjenjujući kratke udahe i izdahe poput šteneta. Zatvorite usta i nastaviti tim tempom disanja dopuštajući zraku da prolazi preko stražnje strane grla te unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite. Ako vam se vrti u glavi, prekinite s vježbom.

 

5. Disanje za kraj radnog dana

Da biste završili radni dan, uspravite se na stolcu. Zatvorite oči. Neka vam pažnja bude usmjerena na bazu kralježnice. Zamislite da je tamo bazen bijele lave. Dišite iz dijafragme i zamislite kako sjedi tamo. Počnite disati iz dijafragme. Uz svaki izdaha bijela se lava se penje prema gore. Zamislite da se širi u prostoru, odmah ispod trbuha, diže u trbuh, nastavlja prema srcu, grlu, području između obrva, glavo, a zatim izlijeva preko krune glave natrag prema kralježnici te bi se ponovno počinje uspinjati, prenosi Huffington Post.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...