Kazalištem Marina Držića odzvanjala klapska pjesma

Izvorna klapska pjesma ispunila je Kazalište Marina Držića u kojem je koncertom u petak, 05. travnja u 20:00 sati započeo 2. Festival Aklapela. Publika je uživala u jedno i pol satnom koncertu, a brojni posjetitelji imali su priliku čuti autohtoni klapski izričaj, upravo onaj kojemu je u prosincu prošle godine UNESCO dodijelio status zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ovom prilikom autentičnost i ljepota klapske pjesme došla je do izražaja u vrhunskim izvedbama ženskih i muških klapa – Čuvite, Dišpet, FA Linđo, Kaleta, Kumpanji i Subrenum. Izričaj svake klape jasno je upućivao na klapski bazen iz kojeg dolaze. Pjevale su se isključivo narodne pjesme te pjesme pisane za klape, pjevalo se a capella, bez pratnje instrumenata i bez ikakve korekcije zvuka, uz minimalan razglas.

Posebnom doživljaju pridonijela je i živa scenografija, odnosno prisutnost klapa na pozornici. Spontanim izmjenama klape su prenijele publici atmosferu dalmatinskih volata i kaleta, autentičnih mjesta gdje je klapska pjesma nastala.

Koncert je završio izvedbom čak 2 zajedničke pjesme – ženske klape povele su pjesmu „Zaspalo je siroče“, a muške klape „Ponistra je drivo“, javlja Dubrovnik PartneR agencija.

U subotu, 06. travnja, na rasporedu je drugi koncert Festivala Aklapela u kazalištu Marina Držića s početkom u 20.00 sati. Nastupaju klape Bunari, Cambi, Ćakulone, Grdelin, Kaše i Neverin. Koncert je u potpunosti rasprodan.

U subotu, nakon koncerta, s početkom u 21:30 sati svi zainteresirani mogu se pridružiti klapama na večeri u restoranu Mimoza. Cijena prigodnog klapskog menija iznosi 120,00 kuna, a rezervacije se mogu izvršiti na 411.157 ili 098.285.345.

Poseban doprinos klapskoj atmosferi u Gradu dat će klape u subotu, 06. i nedjelju 07. travnja u jutarnjim satima, točnije od 10.30 sati, kada će neobavezno i opušteno pjevati pod gradskim voltima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...