Koncert mladih gitarista u Svečanoj dvorani Sveučilišta

U utorak, 09. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati održat će se koncert dvaju mladih zadarskih gitarista i profesora u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Melite Ivković i Ivana Vihara. Koncert nazvan Večer gitara dio je ciklusa Mladi zadarski glazbenici Koncertne sezone HNK Zadar. Posebnost ovog koncerta osim promocije ovih talentiranih umjetnika je poveznica s akcijom zadarskog Lions cluba „Za koncertnu dvoranu u Kneževoj palači!“. Tako će prihod od prodanih ulaznica namjenski otići u fond za spomenutu akciju koja će svojim djelovanjem jednim dijelom pomoći upravo mlade generacije glazbenika koji u Gradu još uvijek nemaju adekvatan prostor za koncertiranje.

Na repertoaru zadarskih gitarista naći će se djela brazilskog suvremenog majstora Egberta Gismontija, španjolskih nacionalnih skladatelja Isaaca Albeniza i Joaquína Rodriga, velikana europskog baroka Johanna Sebastiana Bacha i miljenika argentinske povijesti glazbe, neodoljivog Ástora Piazzolle.

Ovaj zahtjevan i istodobno dopadljiv gitarstički repertoar Melita Ivković i Ivan Vihar priredili su za široki spektar publike – od učenika glazbene škole, preko glazbenih amatera sve do istančanih ljubitelja najprofinjenijeg gitarističkog repertoara.

 

Melita Ivković diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. godine članica je Zagrebačkog gitarističkog kvarteta s kojim je nastupila u 25 zemalja na četiri kontinenta, objavila 2 CD-a, osvojila niz međunarodnih priznanja i sudjelovala u praizvedbama 12 djela hrvatskih skladatelja posvećenih tom ansamblu. Od 1998. do 2010. radila je kao profesorica gitare na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, a od 2010. radi u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru te Područnom odjelu u Preku.

Ivan Vihar je osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stekao u Zadru i Zagrebu. Gitaru je studirao i diplomiro u Augsburgu u Njemačkoj u klasi prof. Franza Halasza. Svirao je solistički i u komornim sastavima. Jedan je od osnivača Croatian guitar quarteta s kojim je nastupao diljem zemlje i inozemstva. Od diplome radi u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.

Cijena ulaznice: 30,00 kn

Prodaja: HNK Zadar – blagajna (11 – 13 ili 18 – 20 h ) ili pred koncertnim prostorom sat vremena prije početka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...