Koncert za koncertnu dvoranu

Nakon svog Božićnog bala na kojemu je Lions klub Zadar promovirao akciju «Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači», ta akcija, kako je bilo i najavljeno, ide dalje. U suradnji s udrugama i ustanovama u kulturi, uz potporu Grada i Turističke zajednice, osmišljen je program koji će se odvijati u narednim mjesecima.

Otvara ga «Večer gitara», koncert mladih zadarskih glazbenika Melite Ivković i Ivana Vihara. Održat će se u utorak, 09. travnja s početkom u 20 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. U dogovoru s Hrvatskim narodnim kazalištem u čijoj se glazbenoj produkciji koncert priređuje, sav prihod od prodaje ulaznica čija cijena iznosi 30 kuna, ide «Za koncertnu dvoranu u Kneževoj palači». Bit će to prvi iznos koji će, nakon početnih 25.000 kn prikupljenih na Božićnom balu Lionsa, ući u fond namijenjen uređenju i obnovi koncertne dvorane pa dakle i uređenju cijele Kneževe palače. Mladi profesori Glazbene škole Blagoja Berse, prvi daju svoj prilog za koncertnu dvoranu u kojoj su nekada, kao učenici, zajedno sa svojim profesorima, nastupali.

Hrvatsko narodno kazalište sudjeluje u akciji s još jednom svojim produkcijom, predstavom «Bez trećega» najavljenom za 03. svibnja. Svoje su sudjelovanje potvrdili i Glazbena škola Blagoja Berse, Kazalište lutaka, Gradska glazba, Zadarski komorni orkestar i zadarski plesni ansambli. U lipnju će, za dvoranu u kojoj je nekada često nastupao, koncert prirediti zbor Zoranić, a do kraja godine i klapa Intrade. Društvo Zoranić je, inače, tijekom 1989. i 1990. godine vodilo akciju za obnovu, već tada derutne Kneževe palače. Od prihoda koncerata na kojima su nastupali zbor Zoranića i klapa Intrade koja je tada bila sekcija društva Zoranić, prikupljena su sredstva kojima je plaćena izrada fotogrametrijske snimke Kneževe palače. Bez te dokumentacije obnova koncertne dvorane i cijele palače danas bi bila mnogo teža.

Kako je riječ o dugotrajnoj akciji u nju će se, prema najavama, uključiti i mnogi drugi. Donacije će se prikupljati na različite načine, a u srpnju će se, dogovoreno je, na određenim gradskim punktovima odvijati Zadar classic open air – ciklus koncerata klasične glazbe, uz sudjelovanje mladih umjetnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...