Krasić i Zadar u završnici slomili Cedevitu

U utakmici 8. kola košarkaške Lige za prvaka Zadar je na Višnjiku pobijedio Cedevitu 85-77. Puno je junaka zadarske pobjede: Ivanov, Delaš, Ramljak, Travis, ali ključnu ulogu u završnici odigrao je iskusni Bariša Krasić koji je potegnuo kada su drugi stali i vratio Zadar tamo gdje mu je i mjesto, u vrh poretka.

Zadar je od početka zagospodario reketom u obrani i napadu. Kontrola skoka, trčanje i agresivna obrana donijeli su Zadranima 11 koševa viška u 6. minuti igre (17-6). Ključnu ulogu u ovom rezultatskom odvajanju Zadra imao je kapetan Ive Ivanov s 6 koševa, 3 osvojene lopte i 2 skoka u prvih 8 minuta utakmice. Košem Wrighta na isteku prve četvrtine Cedevita se pustila ispod deset koševa zaostatka (24-15).

Do 14. minute Cedevitin strateg Jakša Vulić natjerao je kolegu Antu Nazora na minutu odmora. Osim rezultatskog približavanja (29-25) ozbiljno je narušio stil igre kojim je Zadar ušao u utakmicu. Zonska obrana i raspoloženi Marko Tomas koji je ili zabijao ili stvarao višak igrača bili su glavni pokretači Cedevite u ovom dijelu igre.

Kada su Thorne i Delaš tricama za 35-25 neutralizirali zagrebačku zonu u redove Cedevite se uvukla nervoza pa je tako Wright zaslužio tehničku pogrešku, nakon njega i trener gostiju Vulić nakon čega je prednost Zadra u 16.minuti narasla na 41-25.

Nekoliko povezanih domaćih pogrešaka gosti su kaznili brzim i lakim koševima i stigli do 41-30. Delaš je tricom i bacanjima vratio Zadar na +16 (48-32), no sjajni Wright je uz pomoć Ilijevskog do poluvremena približio goste na 48-37.

Cedevita je nastavila sa zonskom obranom i u drugom poluvremenu. Zadar je tricama Ramljaka i Delaša otišao na 54-39, no gosti su lakše probijali zadarsku obranu te tricom Tomasa stigli do 58-50 u 25. minuti igre. Prostran napadačkim skokom i Travis ukradenom loptom vraćaju Zadrane na ugodnih 64-52, no očiti pad Zadrana rezultatski je kažnjen u samoj završnici treće četvrtine u kojoj Wright zabija četiri koša za 65-60.

Do 34. minute obje ekipe postigle su po jedan koš iz igre za 65-62, a onda Cedevita preko Šuputa i Baždarića stiže na samo jedan poen zaostatka 65-64. Ni nakon time outa Zadrani se ne pokreću u napadu pa Wright jednim bacanjem u 35. minuti izjednačava na 67-67. Thorne postiže dva bacanja (69-767), a Tomas tricu za vodstvo Cedevite 69-70. Travis zabija pod prekršajem za 72-70, a nakon obrambenog skoka Krasića Ramljak oba bacanja za 74-70. Ponovno Krasić sjajno reagira u obrani i prinuđuje na osobnu Šuputa, a potom i postiže koš na asistenciju Travisa za 76-70. Baždarić pogađa, a Krasić i Tomas promašuju tricu, a kod rezultata 76-73 iz prodora Krasić odvodi Zadar na +5 (78-73).
U jednom napadu Cedevita dva puta promašuje, prvo Wright, pa Šuput, a junak zadarske pobjede Krasić hvata loptu pod prekršajem Sutona, a drugoj strani mirno stavlja oba bacanja za 80-73. Točku na i stavio je Travis skokom i zakucavanjem za 82-74, a nakon što je Delaš promašio oba bacanja. Brzim prekršajima gosti su pokušali izboriti priliku za pobjedu, no Zadrani su ih preciznim izvođenjem bacanja u tome spriječili i zasluženo slavili 85-77.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...