“Krčma, alkar, duga” u zadarskom HNK

U četvrtak, 11.travnja s početkom u 20 sati u HNK Zadar pogledajte pretposljednju predstavu u pretplati “Krčma, alkar, duga”, rađenu po motivima pripovjedaka Dinka Šimunovića, u izvedbi Gradskog kazališta mladih Split i u režiji Ivana Lea Leme.

Predstava Krčma, Alkar i Duga, rađena prema motivima pripovjedaka Dinka Šimunovića, obrađuje pojmove patrijarhata, rodnih uloga, obitelji, a dramaturškim postupcima u cijelosti korespondira s današnjim vremenom. . Nitko tako dobro ne opisuje ljude i međuljudske odnose stanovnika Zagore kao Dinko Šimunović.

Ono što oplemenjuje i inspirira u ovim pričama su pojedinci koji se pokušavaju otrgnuti iz zadatosti u kojima su nesretni. Ova predstava provocira pitanje identiteta i kroz Dinka Šimunovića i njegove likove pokušava ući u genezu profila ljudi ovog podneblja i njihove česte oporosti i surovosti. Rezultat njihovog pokušaja nudi publici priliku za katarzu i suosjećanje. Naravno, centralni motiv svih priča, više ili manje skriven, je ljubav…

Tri poznate priče, stotinjak godina stare, nude i danas vrlo zgodan ključ za dešifriranje obrazaca ponašanja suvremenog čovjeka, pravo ishodište stavova o položaju žene, muškoj dominaciji, ljubavi, zabavi… Ispod tanke kore novih društvenih normi iskaču svakodnevno među nama žilavi, puno stariji nagoni, strasti i shvaćanja, a stari aršini za mjerenje vrijednosti ne izlaze iz upotrebe. Stil Dinka Šimunovića poznat je po sretnom spoju lirskog i epskog, junačkog, a njegove rečenice kao da su stvorene za večeri uz komin u Zagori… Lemo se nije želio odreći njegovih pjevnih, bogatih misli, slabo pogodnih za dijalog. Našao je rješenje u zboru baba u crnom, koje poput neke parodije antičkoga kora lamentiraju i komentiraju zbivanja. Ujedno groteskne, mudre i nositeljice kolektivnog pamćenja, te su babe jedan od najuspjelijih elemenata predstave u čijim ustima odlično zvone drevne legende i friške dosjetke u stilu “nije nega, nega nego“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...