Lisica i Badurina i dalje na čelu Adrie Zadar 1

Sudac Tomislav Jurlina odbacio je zahtjev vlasnika Adrie Miodraga Lacića za raskidom ugovora o zakupu kojim je tvornicu i radnike na godinu dana iznajmio Adriji Zadar 1. Suvlasnici Adrie Zadar 1 Jadranko Lisica i Neven Badurina tako će i dalje nastaviti upravljati ovim riboprerađivačem. Jurlina je pri objavi presuda rekao i kako je za sud izvjesno da su ugovorom o zakupu svi radnici prebačeni u Adriu Zadar 1.

Zakon o predstečajnoj nagodbi ne predviđa ništetnost ugovora u slučaju kada poduzetnik u trenutku nelikvidnosti potpisuje ugovor kojim se prenose prava na treće osobe, kao što je slučaj u ugovoru o zakupu, stoga ugovor između Adrie i Adrie Zadar 1 ostaje valjan, obrazložio je sudac Jurlina. Sudac je odbacio i zahtjev za raskidom ugovora koje je Lacić zatražio zbog neispunjenja odredbi ugovora među kojima je i neispunjenje obveza prema zaposlenicima.

Za sud nema spora da su svi radnici pa i onih 76 zaposlenici Adrie Zadar 1. Takvo je stanje trenutno i u evidencijama mirovinskog i HZZO-a. Za sud je onoga trena kad j e potpisan ugovor o zakupu sve ugovore o radu preuzeo je zakupac odnosno novi poslodavac.

No svoja prava moraju tražiti sami radnici, a ne u njihovo ime Adria:

Sada je na radnicima da oni poduzmu nekakve radnje pa i tužbe sudu da im se isplate njihova potraživanja. To više nije u rukama Adrie d.d.

Prema ugovoru o zakupu uvjet za raskid nije ni neplaćanje zakupnine, rekao je sudac Jurlina te dodao:

U obavijesti od 10.12.2012. kojim poziva Adriu Zadar 1 na ispunjenje ugovora jer da će ugovor biti raskinut Adria d.d. ni sama ne spominje zakupninu. Spominje se skidanje sredstava osiguranja s imovine obitelji Lacić.

Skidanje jamstava s obitelji Lacić također nije stvar Adrie već članova obitelji koji bi ispunjenje ugovora trebali tražiti od Adrie Zadar 1. Na presudu obje strane imaju pravo žalbe. Ishod suđenja posebno su očekivali u sindikatu, te se sada, nakon presude kojom je sudac potvrdio da su svi radnici, dakle i 76 radnica iz Benkovca i Knina prebačeni u Adriu Zadar 1, što su u sindikatu uvijek i tvrdili, mogu očekivati daljnji potezi sindikata kako bi zaštitili prava tih radnica koje Lisica i Badurina nisu preuzeli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...