Listi za EU parlament na čelu s SDP-om 29,5 posto glasova, HDZ-ovoj 22,2 posto

HDZ-ova lista dobila je 22,2, a laburistička 7,5 posto. Nijedna od preostalih lista ne dobija više od tri posto i stoga ne može računati ni na jednog zastupnika

Lista SDP-a, HNS-a i HSU-a osvojit će šest, HDZ-a, HSPAS-a i BUZ-a pet, a Hrvatski laburisti jedan mandat na izborima za Europski parlament koji će se održati sljedeće nedjelje, odnosno 14. travnja ove godine. Rezultati su to istraživanja javnog mnijenja koje je napravila Agencija Promocija plus na uzorku od 1.300 građana. Lista predvođena SDP-om dobila bi 29,5 posto glasova, HDZ-ova 22,2, a laburistička 7,5 posto. Nijedna od preostalih lista ne dobija više od tri posto i stoga ne može računati ni na jednog zastupnika, prenosi Novi list.

Po ovim rezultatima odaziv ne bi bio toliko katastrofalan kao što se neki pribojavaju. Od anketiranih njih 39,1 posto sigurno će izaći na izbore, vjerojatno će izaći njih 8,1 posto, vjerojatno neće izaći 11,9 posto, a sigurno na izbore neće izaći 36,5 posto.  Na izborima za Europski parlament cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica, a prag je pet posto. Međutim, ako mali broj lista preskoči pet posto realan izborni prag mogao bi biti preko sedam posto. Mandati se računaju po D’Hondtovoj metodi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...